Парламентът прие президентското вето върху Кодекса за търговското корабоплаване, с който се предвиждаха санкции за нерегламентиран превоз, предаде репортер на Агенция „Фокус“

„За“ повторното приемане на закона и преодоляването на ветото гласуваха 93 народни представители, „против“ – 61 , „въздържали се“ -18, с което законът не бе приет.

С това ветото бе прието. Съгласно правилника за преодоляване на ветото е необходимо мнозинство повече от половината от всички народни представители.

Законопроектът бе приет от Народното събрание на второ четене на 28 октомври и върнат за ново обсъждане от държавния глава на 5 ноември.

С измененията в преходните и заключителни разпоредби бяха направени промени в Наказателния кодекс и Закона за автомобилните превози, с които беше инкриминиран нерегламентираният превоз на пътници.

Според приетата промяна в Наказателния кодекс се създава текст, който гласи, че извършването на обществен превоз на пътници без разрешение, регистрация или лиценз, ще се наказва с от 2 до 5 години затвор и отнемане на превозното средство. Ако деянието е извършено от две или повече лица, наказанието е от 5 до 10 години затвор, глоба от 5 до 15 000 лева, като съдът може да постанови и конфискация до една втора от имуществото на виновния. Гласуваните изменения предизвикаха остри дебати в парламента.

В мотивите си президентът посочва, че от гласуваните текстове не става ясно как ще бъде правено разграничение между т.нар. споделено пътуване и нерегламентирания превоз на пътници, който и сега е административно нарушение. Според него така се оставя прекалено широко поле за преценка от страна на правоприлагащите органи.

За да бъде преодоляно ветото за него трябваше да гласуват повече от 121 народни представители.

55 народни представители от ПГ на „БСП за България“ и 1 независим народен представител гласуваха против законопроекта и в подкрепа на президентското вето.

От „Обединени патриоти“ 10 депутати се „въздържаха“ от подкрепа на повторното приемане на законопроекта и на практика помогнаха ветото да не бъде преодоляно. По този начин гласуваха 7 народни представители от „Воля“ и 6 независими депутати.

ДПС не присъстваха в пленарна зала и не участваха в гласуването.