Мислите си, че организираната работа в защита на различни политически интереси във фейсбук чрез доклади, блокиране на страници и лични профили е измислица? Имаме новина за вас- това съвсем не е така. Троловете са между вас и дебнат!

По-надолу накратко ще се опитаме да ви разкажем, как точно се опитва да функционира тази „машината“ и как цялата тази „игра“ водена от персоналните интереси на определени хора, би трябвало да стане обект на разследване от страна на прокуратурата. Най-малкото, защото извън елементарното блокиране на профил или страница, в случая става дума дори и за опит за финансова измама.

Какво имаме предвид? Вижте какво разказаха пред wow-media.bg засегнати лица:

Днес попаднахме на фейсбук страница с респектиращото име Security Page Business Safety.

Оказа се, че материал публикуван от нашата медия и разпространен във фейсбук е бил докладван там, а от страницата Security Page Business Safety пък бяха сложили таг върху името на нашата медия.

Веднага ни направи впечатление, че на въпросната страница бяха докладвани поне още десетина други медии или фейсбук бизнес страници. Най-странното бе, че всички тези “доклади” бяха направени само преди час, а самата страница пък (която от части копира името на друга подобна известна страница във фейсбук) също бе създадена само преди час. От нея ни призоваваха да кликнеш върху неясен линк, който пък поиска личните ни данни, както и информация за наши кредитни карти.

Ето, как, според нас работи цялата схема:

Излиза материал, който не се харесва на определен политик. Той дава поръчка, мобилизира свои близки приятели и познати, както и администраторите на страницата Security Page Business Safety, например, които пък от своя страна докладват страница на “провинилата се” медия или фирма пред официалната администрация на фейсбук. Очакването им е публикацията или “виновната” страница да бъдат блокирана и “наказана”.

Конкретното наше разследване днес обаче показа още нещо, което пък ни отправи директно към депутата от ГЕРБ Тома Биков. Оказа се, че едно от най-дейните лица на страницата на Security Page Business Safety е стар приятел на Биков.

Каква е връзката с Биков?

Считаме, че причината за случващото се и атаката срещу медията ни е публикация от преди няколко дни, посветена на житие – битието на депутата от ГЕРБ Тома Биков. Оказа се, че само броени дни след въпросната публикация за Биков, персоналните страници на няколко души, както и публичните страници на няколко медии са били докладвани с аргумента, че материалите публикувани в тях не отговаряли на „ОБЩИТЕ УСЛОВИЯ“ на социалната мрежа.

Любопитен е и фактът, че голяма част от „докладите“ са направени, чрез страница в социалната мрежа, официално претендираща, че се занимава със сигурността във Фейсбук. Това обаче, както по всичко изглежда, далеч не отговаря на истината.

Казусът става още по-интересен и покрай детайла, че в деня в който е направена въпросната страница, вкупом само в рамките на няколко часа са докладвани един куп публикации и медии, а след това на въпросната страница липсва каквото и да е било друга активност.

Пак там, незнайно защо, настояват нароченият за “виновен” потребител да кликне върху неясен линк, който освен личните му данни изисква и данните на негова кредитна карта. Защо фейсбук ще иска кредитните данни на дадено лице или фирма във връзка със заплаха за блокиране на публикация или страница, така и не става ясно, и може би точно тук е мястото на което прокуратурата трябва да съсредоточи своето внимание, тъй като вероятността да става дума за класическа онлайн измама е повече от голяма.

Но нека продължим с разказа си за Тома Биков и неговите тролове.

За сега смятаме да се въздържим от пълното разкриване на имената на замесените лица, които разкрихме, но обещаваме, че в най-близко бъдеще след като приключи цялото ни разследване по случая, те да бъдат оповестени на широката публика.

На този етап можем единствено да кажем, че лице с името Александър И., родом от Бургас и представящ се като служител на известна софийска продуцентска компания, е един от активните участници в реализирането на споменатата по-горе схема.

В случая, връзката му с Тома Биков е лесно доказуема и почти директна, като минава през близкото приятелство и познанство на депутата от ГЕРБ със собственика на голяма винарска изба от района на град Бургас. Към момента можем само да предполагаме, макар и за нас да няма съмнение, че тази атака към определени медии се реализира именно след персоналното поръчителство за действие дошло лично от Тома Биков.

В момента нашата и няколко други медии са мобилизирани в общо разследване на въпросните онлайн манипулации, като след като то приключи, резултатите от него ще бъдат публикувани в няколко доказани онлайн сайтове за разследваща журналистика и новини. В случай, че действително се окаже, че зад въпросната акция седи и опит за финансова измама и злоупотреба, то за това моментално ще бъде сезирана Прокуратурата на Република България.

П.С. Свързахме се с въпросната страница във фейсбук.

Вижте какво ни отговориха:

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ!