Според Путин цялата международна общност трябва да отстоява решенията на Нюрнбергския процес

Опитите да бъдат разклатени принципите, основаващи се на изводите от Нюрнбергския трибунал, носят заплаха за сигурността на цялата планета. Това заяви днес руският президент Владимир Путин в обръщение към участниците в конференцията „Поуките от Нюрнберг“, предаде ТАСС.

Според Путин цялата международна общност трябва да отстоява решенията на Нюрнбергския процес, защото те са залегнали „в основата на ценностите от следвоенния ред и нормите на международното право“. Той подчерта, че и днес тези решения са „здрава и надеждна база за конструктивен диалог и сътрудничество“ и че „тяхното забравяне и опити за разклащане са удар по гарантирането на сигурност на цялата планета“, предаде БТА.

По тази причина Русия постоянно се обръща към поуките от Нюрнбергския трибунал, за да може „аргументирано да противодейства на намеренията за изопачаване и фалшифициране на събитията от Втората световна война и най-вече на безсъвестните лъжливи опити за реабилитирането и даже героизирането на нацистките престъпници и техните помагачи“, подчерта Путин.

Нюрнбергските процеси са съдебни дела срещу държавни лица, замесени във Втората световна война и Холокоста по време на нацисткия режим. Процесите се провеждат в град Нюрнберг, Германия от 1945 година до 1949 година.

Източник: fakti.bg