ООН изчислява общия брой на екстремистите на “Ал Кайда” в Афганистан на между 400 и 600

Лидерът на „Ал Кайда“ Айман ал-Зауахири е починал от естествена смърт в Афганистан, съобщават афганистанските и пакистанските медии, предаде „Монитор“.

Arab News цитираха поне четири източника от средите на сигурността в Пакистан и Афганистан, които потвърждават смъртта на Ал-Зауахири, добавяйки, че двама от тях са казали, че е „мъртъв“, но те съобщават информацията неофициално, тъй като нямат право да говорят с медиите.

„Ал-Зауахири, на 69 години, се появи за последно във видео съобщение по повод годишнината от нападенията на 11 септември в САЩ тази година“, се посочва в съобщението. Според доклад на ООН за дейността на терористични групи от цял свят, публикуван миналия юли, “Ал Кайда” е действала тайно в 12 афганистански провинции и нейният лидер Ал-Зауахири остава със седалище в Афганистан.

ООН изчислява общия брой на екстремистите на “Ал Кайда” в Афганистан на между 400 и 600. „Ако случилото се бъде потвърдено, вероятно ще създаде дълбока празнота в ръководството на “Ал Кайда”, с най-малко двама висши командири, някой от които вероятно ще го замести ”, пише вестникът.