Испанският премиер Педро Санчес подкрепи германската позиция, че Европа няма да може да гарантира сигурността си без помощта на САЩ и НАТО, като се дистанцира от призива на Франция за независима европейска отбранителна стратегия, предаде Ройтерс.

„Бих казал, че съм по-близо до германската визия за международните отношения“, заяви Санчес на видеоконференция за външната политика, организирана от фондацията Кробер, след като беше запитан дали подкрепя германската или френската позиция.

Миналата седмица германската министърка на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер отхвърли призива на френския президент Еманюел Макрон за независима европейска отбранителна стратегия, като заяви, че Европа ще продължи да разчита на САЩ и НАТО за сигурността си през идните десетилетия.

Санчес заяви, че както ЕС, така и САЩ са по-силни заедно и че избирането на Джо Байдън като следващ президент на САЩ е позитивно развитие за техните отношения. След изборите има възможност за връщане към позитивните отношения, подчерта той.

Премиерът изрази и увереност, че до края на годината ЕС ще намери решение, което да позволи да се преодолее съпротивата на Унгария и Полша и да се приеме бюджетът за 2021-2027 г., както и пакетът за икономическо възстановяване. /Асен Георгиев/

Източник: ДИР