На първа инстанция виновникът, Ивайло Пейков-Барабанчика от град Стражица, получи условно наказание за трагедията край лясковското село Джулюница.

Апелативният съд във Велико Търново отмени условна присъда и прати в затвора за 4 г. Ивайло Пейков, който причини ужасната катастрофа край лясковското село Джулюница през 2015 г. В кървавият инцидент загина един ученик, а негови приятели бяха тежко ранени.

38-годишният мъж от Стражица бе осъден на три години условно с 5-годишен изпитателен срок и забрана да сяда зад волана за 5 г. Присъдата беше произнесена на 2 ноември 2018 г. от окръжните магистрати в старата столица.

Въпросният автоджигит има само административни нарушения след датата на деянието, като преди катастрофата те са били 44 и 6 пъти след нея до 2017 г. с влезли в сила наказателни постановления по актове или фишове. По две дела са му били налагани глоби преди датата на произшествието.

В злополучния ден на кръстовището за Джулюница лек автомобил „БМВ“ се движил със 112,7 км/ч.,а зад волана му бил Ивайло Пейков. Вследствие на това допуснал пътно произшествие и по непредпазливост причинил смъртта на Данчо Лалов, тежка телесна повреда и средни телесни повреди на още трима негови съученици.

Всички пътували в лек автомобил „Дайхацу Куоре Л80“. Средна телесна повреда е причинена и на пътник в лекия автомобил „БМВ 7 ЕР РЕЙХЕ“. След катастрофата Пейков направил всичко зависещо от него за оказване на помощ на пострадалите лица. Миналата есен Окръжният съд е признат за виновен и Йордан Йорданов, който бил зад волана на лек автомобил „Дайхацу” и не спрял на знак „Стоп“. Той получава същото условно наказание като Пейков.

Сега Апелативният съд е решил, че окръжните съдии не са отчели наличието на допълнителни отегчаващи вината обстоятелства по отношение на Ивайло Пейков – и по-конкретно броят на лицата, на които са нанесени телесни повреди, новите административни нарушения на ЗДвП, извършени от подсъдимия след деянието, както и наложените административни наказания по две дела, едното от които за причиняване на средна телесна повреда в резултат на управление на МПС с превишена скорост. Същевременно според въззивния съд неправилно са били отчетени като смекчаващи някои обстоятелства. Поради това, със своето решение Апелативният съд е увеличил наложеното наказание на Ивайло Пейков от 3 на 4 години лишаване от свобода. Тъй като при този размер не може да има условна присъда той следва да изтърпи наказанието при общ режим. Решението обаче подлежи на обжалване и протест пред Върховен касационен съд.

Към днешна дата, Барабанчика търпи наказанието си в затворническо общежитие от общ тип, където по наша информация, вече няколко пъти е наказван за неизпълнение на наловеното му наказание. Открит е мобилен телефон във вещите на Пейков, при редова проверка от ГДИН и охраната на затвора. Друг е въпросът, как осъденият за убийство и причинени телесни повреди, продължава да работи и да напуска свободно пределите на затвора за да работи, респективно, така се редуцира наказанието заради положен труд, а при подобни нарушения на вътрешният ред в подобни институции, се наказва сериозно. Явен е фактът, че Барабнчика влияе с пари където и както може.

Източник: vestnik.eu