Стотици полицаи се събраха на протест в центъра на София. Униформените искат увеличение на заплатите. В същото време, на На площад „Народно събрание“ се събра и контрапротест срещу полицейската демонстрация

Служителите на реда са недоволни от факта, че не беше удовлетворено искането им за увеличение на заплатите с 30%.

На 25 ноември депутатите одобриха ръста на заплатите в системата на МВР. От 1 януари 2021 г. трудовите възнаграждения на полицаи и пожарникари ще нараснат с 15%, реши парламентарното мнозинство, одобрявайки окончателните текстове за парите в МВР в проектозакона за държавния бюджет за догодина.

В същото време се събраха и хора на контрапротест срещу полицейската демонстрация с искане за увеличение на заплатите. Контраакцията е организирана от националната инициатива „Системата ни убива“ и протестиращи срещу властта.

„Поради недопустимо поведение, неадекватни действия, бездействия, обиди от страна на полицаите към протестиращите, включително и използването на физическа сила, продиктувана от озлобяване, решихме да организираме контрапротест“, заявиха от инициативата „Системата ни убива“ до медиите.

Според организаторите полицаите се борят само за повече пари, но не и за реална реформа на системата.

„Съжаляваме за единиците достойни полицаи в техните редици, но смятаме, че тяхното мълчание е съучастие за прогнилата им система“, заявиха контрапротестиращите.

Източник: Lupa.bgСнимки: Агнес Методиева