Ако тези PR трикове минават пред родните „мисирки”, то либерална Европа едва ли ще приеме за автентичен разказа за натъпканите чекмеджета с милиони евро

Страхотен скандал сътвори нашият министър-председател Бойко Борисов с интервюто си пред германското издание „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”. Скандал, свързан с нескопосани „откровения”, далеч от европейския медиен и политически тон, с признания за отношенията му с жените и „президентската Мата Хари”, подхвърлила му пачки евро и златни кюлчета, за „агентите на КГБ” и опонентите му – „деца на шпиони и номенклатурчици”…!?

Ако тези PR трикове минават пред родните „мисирки”, то либерална Европа едва ли ще приеме за автентичен разказа за:

– натъпканите чекмеджета с милиони евро;

– пистолета и записите с каруцарски обиди към президента и председателката на парламента;

– заплахите към европейски колеги, бизнесмени и политици, които ще „смачка”.

Де факто Борисов призна пред Европа фактите, които ние, българите, знаем още от лятото и за които нито се извини и обясни, а само влезе в абсурдни оправдания, достойни за евтин криминален екшън с дъх на секс, пари, шпионаж и компромати. И ако пред брюкселските ястреби оправданието, че „руското КГБ ме топи”, минава (въпреки че учебниците на КГБ не съществуват от 30 години), то всеки нормален читател ще прозре, че това е кризисен пиар, паника и изблик на страх от европейските партньори, които все по-трудно възприемат Борисов. Той не изписва вежди, а избожда очи и когато подхвърля на жълтата преса името на Христина Бобокова, нарочена като тайнствената „Мата Хари”.

Питаме се къде са журналистите и „морални стожери”, които преди година ни учеха на „добри нрави” заради публикации, свързани с десен кандидат-кмет и неговата годеница. Къде са феминистките, които да реагират след подобно публично поругаване (без доказателства) на една българска жена и майка на три деца? Бобокова е облята с медийна помия само и единствено защото мъжът й заяви, че е засегнал икономически интереси на приближени до Борисов и ГЕРБ. Грубата намеса в личния й живот и компрометирането й като „съпруга на престъпник и прелюбодейка” е част от сценарий, несъвместим дори с разтегливите морални критерии на „евро-атлантическата етика”.

В съда се решава кой е престъпник, в семействата се изясняват въпросите на личния живот! Затова управляващите и присъдружните им медии да бъдат така добри да пазят честта и достойнството на хората, иначе машината за публично охулване и компромати ще се обърне срещу тях. След 30 години демокрация е абсурдно публичната ни среда да бъде замърсявана с подобен език на омразата и компроматите. И тези дни, когато Европейският парламент ще разглежда въпроса за имунитета на евродепутатката социалистка Елена Йончева, нека да не забравя, че поръчката беше дадена лично от Борисов и това ясно се чува в записа с неговия глас. Дали евродепутатите искат да станат съучастници на прогнилия български мафиотско-мутренски елит?

За нас, българите, е важно да разчупим мъртвата хватка на наложения от Борисов и ГЕРБ модел на страха и омразата, на хитруването и лицемерието. Да кажем ясно, че парламентарните избори трябва да бъдат проведени така, както повелява Конституцията на Република България – до края на март 2021 г. Редно е всички демократични парламентарни и извънпарламентарни партии да се обединят в името на честни парламентарни избори и смяна на проваления модел на управление на Борисов! Друг път за нова България няма!

Автор: проф. Светлана Шаренкова