“Основните цели в плана са ограничаване на заболеваемостта и намаляване на смъртността, осигуряване на оптимални възможности за лечение на пациенти и на постоянна, достоверна и актуална информация за пандемията и предприетите мерки”

Приехме национален план на България за готовност при пандемия. Това обяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Той посочи, че планът е приет днес от Министерския съвет, а при изготвянето му са ползвани препоръки от СЗО и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, научни познания, натрупан практически опит в страната, обясни здравният министър.

Сумата за справяне с пандемията в България е изхарчила 2 млрд. лв. За хората на първа линия харчим 80 млн. лв. на месец, уточни здравният министър.

Основните цели в плана са ограничаване на заболеваемостта и намаляване на смъртността, осигуряване на оптимални възможности за лечение на пациенти и на постоянна, достоверна и актуална информация за пандемията и предприетите мерки, каза Костадин Ангелов. Планът има общ характер предвид факта, че пандемия може да възникне от различни патогени, обясни здравният министър.

„Той е изготвен в изпълнение на решение за актуализиране на Националния план на Р България за готовност при пандемия, приет на 22 октомври от 44-тото Народно събрание. При изготвяне на проекта на проекта са използвани ръководства и насоки на СЗО и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, съществуващи научни познания в областта и натрупан практически опит в страната за справяне с предходни епидемии и пандемии“, обясни здравният министър.

Националният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обяви, че планът трябва да помогне за ваксинацията на населението.

Здравният министър обаче уточни, че ваксинацията ще е доброволна и безплатна. Ваксините няма да се различават от тези от останалите европейски ваксини.

До четвъртък Министерство на здравеопазването ще изработи Национален план за ваксиниране срещу COVID-19. Това каза на брифинг в Министерски съвет министърът на здравеопазването. Според министъра на следващото заседание на Министерски съвет планът ще бъде гласуван.

„Днес определихме председател на Координационния съвет за изпълнение на Националния план за координирането на ваксините. Предложихме да оглави този съвет е проф. д-р Красимир Гигов, който е генерален директор на БЧК и главен координатор на Експертния съвет по медицина на бедствените ситуации“, допълни Костадин Ангелов.