Exitpol: Социалдемократическата партия печели парламентарните избори в Румъния, показват социологически проучвания.

На свой ред Национално-либералната партия (НЛП), която оглавява настоящото правителство на малцинството, печели 29%. Така нито една от водещите политически сили не печели управляващо мнозинство в парламента.

Румънският премиер Людовик Орбан, който е лидер на НЛП, вярва, че неговата партия ще спечели след официалното обобщаване на резултатите от изборите. “Ще разберем резултата след приключване на изборния процес. Тъй като социологическото проучване не взема предвид гласовете, подадени между 19:30 до 21:00, както и резултатите от гласуването извън страната, НЛП смутаме, че тя ще спечелим тези избори “, каза ръководителят на правителството.

Съюза за спасение на Румъния и Партията на свободата, единството и солидарността (SSR-PSES) с 15,9% от гласовете влиза в парламента. Нейният лидер Дачиан Чолош вече обяви, че SSR-PSES ще преговаря за формирането на правителство не със социалдемократите, а с “реформаторски политически сили”.

Бариерата от 5% се преодолява и от Демократичния съюз на унгарците в Румъния (DSPR) (5,7%), Алианса за единство на румънците (5,2%), както и от Народното движение и прорумънските партии (и 5%).

Според местната Централна избирателна комисия средната избирателна активност в страната към 21:00 часа е била 31,8%, т.е. почти 5,8 милиона от над 18 милиона румънци, вписани в избирателния регистър, са упражнили правото си на глас.

Източник: БГНЕС, АФП, РИА Новости