WOW-MEDIA ви преставя едно интервю на фейсбук страницата “Успели(ТЕ) говорят” с участието на Емануил Алберт

Емануил Алберт е млад артист, който твори без ограничения. Занимава се с фотография и видео заснемане. Ние от „Успелите(ТЕ) говорят“ се свързахме с него, за да ни сподели откъде идва искрата и вдъхновението на един творец да създава. Ето как той отговори на нашите въпроси…

Разкажете накратко за себе си, работата и творчеството Ви?

– От дете се занимавам с визуални изкуства – природната ми дарба e да рисувам и от много малък се разбираме с цветовете. През годните обаче изкуството винаги оставаше на заден план, докато един ден не осъзнах, че когато творя съм по-щастлив и пълноценен от всякога. Бях започнал да градя кариера в чужбина, но не бях щастлив и реших да направя рязък обратен завой към България и да опитам да превърна дългогодишните ми хобита в своя професия.

Кога осъзнахте, че фотографията и видео заснемането е вашият път?

– Когато преработвайки в изцяло различна сфера, започнах да влагам и малкото си свободно време в творене, вместо да си почивам. На работа си гледах часовника и чаках с нетърпение да свърши работния ден, а в нас се захласвах по монтажа на вече снимани неща с приятели артисти в Лондон и времето просто летеше.

Можеше ли животът Ви да поеме в друга посока?

– Можеше да не поеме по сегашната, което е по-плашещото от всяка друга алтернатива.

От какво се вдъхновявате, когато творите?

– От всичко естетически привлекателно по моите лични стандарти – изкуството е много субективно по дефиниция, все пак.

Разкажете ни за някои от най-интересните и специални за Вас проекти по които сте работили?

– Един от най-любимите ми клипове и може би най-мащабният като организация досега, е “САМО МОЯ” на Iskratа: https://www.youtube.com/watch?v=s7qk91AagKE

Организирахме го изцяло сами от днес за утре, с подръчни материали, средства и микро екип. Всеки пое по 4-5 длъжности наведнъж, но въпреки лошото време и дистанцията (снимахме на няколко места в България, както и в Лондон по Коледа), успяхме да произведем нещо, с което до ден днешен се гордеем изключително много.

Най-нестандартното място, където сте творили?

– В Исландия, където губиш представа за реалността, тъй като в три сутринта слънцето все още не е залязло – наистина те бъгва по много параграфи, но пък при мен някак си и успя да насърчи креативността ми: https://www.youtube.com/watch?v=U_5drWrHOgQ

Каква е вашата формула за правене на изкуство?

– Веднага да запишеш идеите си и максимално бързо да ги реализираш, защото креативните хора много често се разпиляваме, поради постоянното си моментално вдъхновяване и липсата на време и физическа възможност за реализация на всичко, което е обзело главите ни.

Някога искало ли Ви се е да се занимавате с нещо друго?

– Като дете освен рисуването, обожавах да чета за и купувам всичко свързано с динозаврите. В някоя паралелна вселена сега вероятно бих бил палеонтолог.

Коя е най-специфичната черта от вашия характер?

– Стремежът ми към перфекционизъм.

Върху какво работите в момента?

– Поредица документални филми за Европейския парламент, които този месец снимахме с брат ми.

Какво е животът – цел, стремеж, състезание, успех?

– Един кратък момент, който бих изживял докрай само и единствено творейки.

Автор: Симона Янакиева