„Ню Йорк дейли нюз“, „Маями Хералд или „Балтимор нюз“ официално прекратиха договорите си за наем на редакционните си помещения в последните месеци

Американски вестници затварят редакционните си офиси. Има журналисти, но няма редакционни офиси – тенденцията се наблюдава от няколко години в американските вестници. Сега тя се ускори с пандемията от коронавируса, подхранвана както от финансови, така и от санитарно-епидемиологични мотиви, отбелязва „Франс прес“.

„Ню Йорк дейли нюз“, „Маями Хералд или „Балтимор нюз“ официално прекратиха договорите си за наем на редакционните си помещения в последните месеци.

Примерът им бе последван от още десетина други вестници. Собственикът на някои от тези издания – групата „Трибюн Пъблишинг“ оправда решението си с необходимост от предпазливост пред коронавируса. Говорител на групата увери, че след пандемията тя отново ще обмисли въпроса с помещения, в които да се настани.

Но повечето от вестниците, прекратили договора си за наем на редакционни помещения, казват, че техните редакции няма да отворят отново врати. „Не мисля, че това е свързано с пандемията, а с факта, че показахме, че можем да работим у дома и все пак да правим вестник“, казва Даниела Алтимари, журналистка и синдикалист в изданието „Хартфорд кърънт“ в Кънектикът. Редакцията на изданието беше официално закрита от „Трибюн Пъблишинг“ в началото на декември.

Източник: Lupa.bg