Външният министър е на мнение, че по отношение на политиката към Република Северна Македония партиите имат национално съгласие

„Всеки президент, преди да насрочи датата за изборите, извършва консултации с партиите. Надяваме се и Радев да го направи. Ние не се притесняваме кога ще са изборите. В крайна сметка това са избори за парламент и е редно да се спази както добрия тон, така и регламента. Не се страхуваме от избори по което и да е време.“ Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в ефира на „Неделята на NOVA”.

Тя е на мнение, че по отношение на политиката към Република Северна Македония партиите имат национално съгласие. Тя спомена декларацията, която бе подкрепена от всички партии в парламента. На срещите със специалния пратеник на Северна Македония всички представители на политическите сили у нас са „говорили в един глас”, подчерта вицепремиерът.

„Ако постигнем съгласие със Северна Македония, имаме напредък, разберем се за преговорната рамка, българското правителство може да каже да и пет дни преди изборите”, каза още Захариева. И припомни, че това, което се изисква от западната ни съседка, е да спазва преговорната рамка и точките от нея.

„Започна стъпка по стъпка да се спира изпълнението на редица разпоредби от този договор. България го изпълнява и е готова да го изпълнява. Работим по пътна карта за следващото заседание на междуправителствената комисия. Българската позиция е постоянна и не се променя. Много ми се иска и там да има устойчивост по отношение на България”, каза външният ни министър.

Тя спомена, че има подозрения кои „поръчва” спекулациите в Северна Македония, които изглеждали организирани. Много често в северномакедонски издания се наблюдавала дезинформация или откровени лъжи.

„Те много добре знаят какви са нашите проблеми с тях. Звучи много неевропейски. Германия е председател, нормално е да следват своя план. Разбирам, че проблемите не са лесни за обяснение. С Гърция нямаше само проблем с името, те имаха проблем и с общата история. Ние ще отговаряме с истината на дезинформацията”, заяви Захариева.

Тя коментира и темата за COVID-19 и ваксинирането.

„Не съм специалист, но говоря с такива, които са на мнение, че голяма част от хората трябва да се ваксинират, за да се справим с тази болест. Трябва да се предостави максимално много информация на хората, за да са сигурни те, че тази ваксина няма да застраши тяхното здраве. Примерите също са много важни, надявам се хората да чуят тях, а не тези, които разпространяват лъжи”,

Тя предполага, че ако не се натрупа маса от ваксинирани хора, няма да се постигне желания ефект. Захариева е категорична, че ще се ваксинира. Тя подчерта, че ваксината е тествана върху висок брой хора и е с огромна успеваемост.