Президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви, че регионалната платформа за сътрудничество в Кавказ, която той е обсъждал с азербайджанския си колега в Баку, може да помогне да се обърне нова страница в отношенията с Армения, но това зависело и от Ереван

Ердоган беше в азерската столица, за да присъства на военен парад и тържества отбелязващи победата на Азербайджан над Армения при сраженията за Нагорни Карабах. Турция подкрепи своя етнически тюркски съюзник Азербайджан и обвини Армения в окупиране на азерски територии.

В Баку Ердоган призова за смяна на ръководството в Ереван, като същевременно предложи на страната шанса да се присъедини към регионалната група и в следствие на което Турция може да отвори отново границите й с Армения, пише „Марица“.

Телевизионният информационен канал NTV цитира Ердоган по време на обратния полет от Баку пред репортери, че регионалната платформа, която ще включва Русия, Турция, Азербайджан, Грузия, Иран и Армения, ще осигури възможност за всички страни и, че руският президент Владимир Путин бил запален по тази идея.

„Ако Армения се присъедини към този процес и предприеме положителни стъпки, може да се обърне нова страница и в нашите отношения. А и няма съмнение, че и печалбите на Армения ще се увеличат сериозно. Армения ще спечели най-много от това“, каза Ердоган.

През 2009 г. Армения и Турция подписаха знаково споразумение за възстановяване на връзките и отваряне на границите си след вековна враждебност, произтичаща от геноцида над арменците през Първата световна война, но сделката така и не беше ратифицирана от двете правителства и отношенията остават напрегнати.