Европейската агенция по лекарствата (EMA) обяви във вторник, че нейната комисия по лекарствата за хора ще вземе решение за одобряване на ваксината срещу коронавирус на компаниите Pfizer и BioNTech на изнвънредно заседание на 21-ви декември. Агенцията добави, че ако е необходимо, ще се проведе и срещата, която вече беше планирана за 29 декември, съобщи БНР

„След като Комисията за медицински продукти за употребата от хора (CHMP) препоръча разрешение за пускане на пазара, Европейската комисия след това ще изпълни бързо процеса по вземане на решения с оглед на издаването на разрешение за пускане на пазара, което да е валидно във всички държави членки на ЕС и на Европейското икономическо пространство в рамките на дни“, се посочва в съобщението.

В очакване на ваксината, повечето европейски страни в момента се намират под някаква форма на карантинни мерки и локдауни. Според последни информации ограниченията, свързани с коронавируса, ще бъдат затегнати в Нидерландия, Италия и Дания като част от усилията на правителствата да ограничат разпространението на Covid-19.

Ваксината на Pfizer/BioNTech вече беше одобрена за спешна употреба в САЩ и Обединеното кралство и е в процес на разпространение и прилагане в тези две държави.