Скандал: Автор на отхвърлен доклад за много жертви в Италия обвини СЗО в цензура

0

Един от авторите на отхвърлен доклад на Световната здравна организация (СЗО) за мерките в Италия срещу коронавируса е предупредил през май шефовете си, че ще умират хора и че репутацията на здравната агенция на ООН ще пострада „катастрофално“, ако скрие документа по политически съображения, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

АП уточни, че се е запознала с редица вътрешни имейли на СЗО.

Изчерпателният доклад на Франческо Дзамбон, координатор на СЗО за Италия и регионите й по време на пандемията, и на неговия екип проучва реакцията на италианското правителство и здравната система, след като през февруари страната стана епицентър на разпространението на заразата из Европа. Целта на доклада е била да се помогне на други страни да се подготвят за пандемията, отбелязва АП.

Ден след публикуването му на 13 май, след като е преминал вътрешните процедури за одобряване, докладът е бил свален от уебсайта на СЗО. Впоследствие от СЗО са обяснили, чедокладът е изтеглен заради „фактологични неточности“, а не защото италианското правителство е оказало натиск.

Това е накарало Дзамбон да се обърне направо към шефа на организацията Тедрос Аданом Гебрейесус на 28 май. Той го е предупредил, че скриването на доклада подкопава доверието в СЗО и че по-нататъшни опити за цензура ще компрометират независимостта на агенцията и нейните отношения със страните донори, които финансират нейните проучвания.

Отношението към доклада е „голям скандал в деликатен момент за здравната агенция на ООН при задаващото се разследване за КОВИД-19″, пише Дзамбон.

В разпространено днес изявление на СЗО се посочва, че Дзамбон „изразява възгледите на много хора и те са били отчетени по съответните канали“.

АП припомня, че през първия етап от разпространението на коронавируса през януари СЗО избягваше да критикува публично своите главни дарители въпреки тяхната политика, подкопаваща общественото здраве. Например служители на СЗО изразяваха в частни разговори недоволство, че Китай не дава достатъчно информация, но публично хвалеха Пекин за прозрачните му действия. Учени от СЗО неофициално изразяваха съмнение в политиката на Великобритания за „стадния имунитет“, но публично я подкрепяха.