Обвинение за участие в мащабна схема за пране на пари от наркотрафик, собственост на Евелин Банев-Брендо срещу известната банка „Кредит Суис“, повдигна швейцарската прокуратура. Наред с международната финансова институция според тамошните власти съучастници в препирането на над 140 млн. швейцарски франка, изкарани от наркотрафик, са и няколко близки до Банев. Сред тях са бивша високопоставена служителка в банката, финансов консултант и „български борец“, който живее в кантона Вале.

Това става ясно от прессъобщение на главния прокурор на Швейцария. В него имена не се посочват, каквато е обичайната практика на властите при липса на влезли в сила присъди. За сметка на това разследващите описват конкретни техни действия, довели до легализирането на милионите на Брендо. Парите са изкарани от Банев при нелегален внос на стотици тонове кокаин от Южна Америка в Европа. Вината на самата банка е, че „не е предприела всички необходими и разумни организационни мерки за предотвратяване на прането на пари“, уточняват прокурорите. Трезорът от своя страна категорично отрича.

Завесата около хората замесени в мащабната афера повдига публикация на месния сайт EU-OCS. Интернет порталът е специален проект на консорциум от разследващи журналисти от цяла Европа, поставали си за задача да документират всевъзможни големи транснационални криминални афери. Сайтът писа за свързаното с Брендо разседване срещу банка „Кредит Суис“ още в края на миналата година. В публикацията на швейцарския журналист Федерико Франчини, публикуван и в обществената информационна агенция на Конфедерация Швейцария, се цитират и конкретни документи и факти по случая. Впоследствие се потвърждават и от съобщението на прокуратурата.

В разследването на Франчини се появяват имената на други ключови участници в перачницата, ръководена от Брендо. Включително и соченият за дясна ръка на Банев Матей Боев и известната в близкото минало наша тенисистка Елена Пампулова-Бергоми. Посочените в публикацията техни действия от своя страна имат съответствие с изнесените факти от швейцарската прокуратура. Включително и че самото разследване на перачницита започва през 2008 г. Повод е молба от прокуратурата в България за съдействие във връзка с тукашно разследване по същата тема.

Следва обиск в дома на бившата ни тенисистка Елена Пампулова-Бергоми, която по това време работи в „Кредит Суис“, разкрива швейцарският журналист. В дома на българката са намерени документи, свързани с регистрираната в Панама офшорка Gill Holding, чиито собственици според швейцарските власти са дясната ръка на Брендо Матей Боев и съпругата му. Дружеството е използвано за пощенска кутия. По неговите сметки години наред са получавани огромни суми, които впоследствие се прехвърлят към фирми, свързани с Брендо и хора от обкръжението му. За самите преводи се грижи Елена Бергоми. Тя признава пред разследващите, че Банев и Боеви са от една група и тя е обслужвала сметките им, пише в своето разследване журналистът Федерико Франчини.

В съобщението на прокуратурата също се описват действията на неназованата по име банкерка. За нея се посочва, че в периода юли 2004 г. до декември 2008 г. като ръководен кадър на „Кредит Суис“ е поддържала пряко връзка с престъпната организация на Брендо. Въпреки сериозните индикации, че средствата, внасяни в банката от Брендо и помагачите му, са с престъпен произход, тя не е предприела необходимите по закон действия, за да сигнализира институциите за тези съмнения. Дамата лично помага за препирането на 16 млн. франка чрез схема с фиктивни заеми, използвани за покупка на имоти. Отделно от това доверената банкерка на Брендо „с действията си успява да попречи на властите да започнат разследване на съмнителни транзакции за над 140 млн. швейцарски франка“.

За препираните пари от Брендо чрез имоти се разбра от публикации в швейцарски медии преди няколко години. Разплитането на схемата започва напълно невинно на 23 май 2013 г. Тогава два кокетни апартамента в центъра на Монтрьо са обявени за продан чрез търг от съдебните власти. От няколко години техните собственички – две българки – сестри, с адресна регистрация в София, не са плащали различни данъци и такси за жилищата пише вестник „Курие“. Изданието уточнява, че едната е бившата съпруга на Брендо – Моника.

Процесът срещу банка „Кредит Суис“ и останалите участници в перачницата трябва да започне през лятото на 2021 г., пишат швейцарските медии. Според финансови експерти казусът е доста труден и далеч не е сигурно доказването, че трезорът умишлено си е затварял очите за съмнителните преводи. В случай че това стане, банката е заплашена от 5 млн. фанка глоба.

Любопитно е, че в миналото „Кредит Суис“ признава за допуснати пропуски в работата си. Банката прави опит да постигне споразумение с федералния прокурор по съкратена процедура. Това би й дало възможност да избегне дело и плащане на глоба.

След отказа на прокурорите споразумението пропада. Днес вече трезорът категорично отрича да има вина, пишат швейцарски медии. За да се защити, „Кредит Суис“ наема адвокат, който е защитавал и бившия шеф на ФИФА Сеп Блатер по обвиненията в получаване на подкупи и пране на пари.

Източник: ПИК