В продължение на един месец в публичното пространство се разпространяваше фалшивата новина, че Софийски градски съд е отказал вписване на прекия избор на Корнелия Нинова за председател на БСП и на новоизбрания Национален съвет на партията. В този контекст се манипулираше общественото мнение, че делото е връщано два пъти и новото ръководство е нелигитимно, което категорично не отговаря на истината.

Софийски градски съд заседаваше един-единствен път и регистрира със свое решение от 21 декември 2020 година промените в ръководните органи със следните мотиви:

„Представени са доказателства за обявяването на конгреса съгласно чл. 31, ал. 8 от вписания устав – в централния печат и писмо до областните/общинските/градските/районните съвети на политическата партия. От писмените доказателства съдът намира, че е спазена процедурата на чл. 31, ал.3 вр. с ал. 5 от вписания устав на партията по свикване на заседанието на конгреса, състояло се на 26 и 27 септември 2020 г.

От представените писмени доказателства се установява, че са избрани по предвидения в закона и устава ред ръководни и контролни органи на партията – избор на Председател на партията, нов състав на Националния съвет на партията, избор на Председател на Общопартийната контролна комисия, нов състав на Общопартийната контролна комисия, нов състав на Изпълнителното бюро на Националния съвет на партията.

При така установеното съдът намира, че са изпълнени особените изисквания на закона и устава на партията, поради което искането за вписване на заявените промени е основателно и следва да бъде уважено.

Софийски градски съд реши: Вписва в регистъра на политическите партии при Софийски градски съд по партидата на ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЯ „БЪЛГАРСКА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ“ нов Национален съвет, Изпълнително бюро, Общопартийна контролна комисия на партията, Председател на общопартийната контролна комисия и Председател на БСП.