Историята ще си спомня за насилието в Капитолия

Бивши американски президенти осъдиха твърдо насилието, избухнало вчера във Вашингтон, където привърженици на Доналд Тръмп щурмуваха сградата на Конгреса по време на ключова сесия. Бившите американски лидери – от Джими Картър до Барак Обама – определиха случилото се като срам и трагедия и разкритикуваха поведението на Тръмп, обвинявайки го, че е подпалил „фитила на бунта“, предаде БТА, цитирайки AFP.

„Историята ще си спомня за насилието в Капитолия, насърчено от един президент, който не престана да лъже за изхода от изборите, като за един момент на безчестие и на позор за нашата страна“, заяви бившият президент, демократът Барак Обама.

Бившият президент, демократът Бил Клинтън пък определи случилото се като „безпрецедентна атака“ срещу американските институции, подхранвана от „отровна политика, продължила над четири години“. „Фитилът бе подпален от Доналд Тръмп“, обобщи бившият държавен глава.

„Това е една национална трагедия и случилото се не е показателно за това какви сме ние като нация“, заяви бившият президент Джими Картър, който призова за мирно развитие на събитията. Бившият републикански президент Джордж Буш-младши пък заяви, че нахлуването на привърженици на Тръмп в Конгреса в продължение на няколко часа е събитие, достойно за „една бананова република“. „Потресен съм от безотговорното отношение на някои политически лидери от изборите насам и от липсата на уважение, засвидетелствана днес към нашите институции, нашите традиции и нашите сили на реда“, подчерта Буш-младши.

Източник:fakti.bg