В светлината на вълненията във Вашингтон настоящият президент на САЩ Доналд Тръмп е лишен от възможността да публикува във Фейсбук и Инстаграм до изтичането на мандата му. Това се казва в изявление на изпълнителния директор на Фейсбук Марк Зукърбърг.

В сряда бе съобщено, че Тръмп няма да може да публикува във Фейсбук и Инстаграм в продължение на 24 часа поради нарушения на правилата. Зукърбърг смята, че е “твърде опасно” да се позволи на Тръмп да използва тези услуги.

„Затова удължаваме блокирането, наложено на неговите акаунти във Фейсбук и Инстаграм за неопределен период, най-малко две седмици преди приключването на мирното прехвърляне на правомощия“, добави ръководителят на Фейсбук.

Според Зукърбърг „събитията от последните 24 часа са показали“, че Тръмп „възнамерява да използва оставащото време на поста, за да попречи на мирното и законно прехвърляне на властта“ на новоизбрания президент Джоузеф Байдън. Неговата инаугурация е насрочена за 20 януари.

Администрацията на Туитър в сряда също лиши Тръмп от възможността да пише в тази социална мрежа за поне 12 часа поради нарушения. Ако се повторят, акаунтът на настоящия лидер на САЩ може да бъде блокиран за постоянно.

Източник: БГНЕС