Според председателя на парламентарната група на ГЕРБ темата за евентуално кандидатиране на Бойко Борисов за президент не е обсъждана в партията

Имаме готов законопроект, който да даде възможност за гласуване на лицата, които са поставени под карантина или се намират в лечебни заведения. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова в интервю за предаването „Неделя 150“ по програма „Хоризонт“ на БНР.

„Съгласно Изборния кодекс ангажимент за организацията на изборите е на правителството и на органите, които реализират конкретните мерки по организацията. Ние сме готови да изпълним всички законови ангажименти и сме го показали. За съжаление последните актуални социологически данни дават повод на извънпарламентарна опозиция да внушава, че е възможно изборите да не са организирани коректно. Това е спекулация, която цели да оправдае техен евентуален неуспех на този етап и ние само така можем да го коментираме“, каза още тя.

„Започнахме разговори по темата за промени в Изборния кодекс много преди тя да се постави на обществено обсъждане. Поискали сме по линията на парламентарните проучвания да се изяснят начините, по които са проведени изборите в другите европейски държави в условията на здравна криза. Имаме готов законопроект, който да даде възможност за гласуване на лицата, които са поставени под карантина или се намират лечебни заведения. Започнахме и разговори с ЦИК, защото трябваше да изясним дали има нужда от законодателна промяна, или има достатъчни възможности в Изборния кодекс те да вземат решения, които да позволят различни механизми на гласуване на карантинираните лица. Разговорите ще продължат и смятам, че в оставащите месеци за работа на Народното събрание ще постигнем консенсус и с останалите парламентарно представени партии, за да може да се гарантират правата на всички български граждани и да можем наистина да постигнем максимално възможно участие на всеки българин в изборите в условията на извънредна епидемична обстановка“, посочи Дариткова.

„В тежки времена като днешните България определено има нужда от единствено и отговорни решения. Ние нямаме врагове нито в политически план, нито в обществен. Наш основен враг в момента е коронавирусът, а наш съюзник е всеки български гражданин и мнозинството от български граждани, които отговорно, дисциплинирано и солидарно помогнаха да се изпълняват всички мерки, за да се справим с корона кризата, да я контролираме и да се борим за спасяването на всеки човешки живот, както и да може да подпомагаме така страната, че последиците от корона кризата да бъдат минимализирани. Ни винаги сме държали на това да се запазят възможностите за постигане на консенсус и да не се горят всички мостове, дори с политическите ни опоненти, защото в момент на криза България има нужда точно от това“, допълни тя.

„Нашите хоризонти са конкретни. Те са свързани със справянето с кризата в следващите месеци, решаването на неотложните парламентарни задачи, подготовка на разумна програма за изборите и успешно явяване на изборите. Очакваме волята на българския избирател, която ще даде оценка на нашето управление и ще подреди следващия парламент, така че тогава да се търсят възможните отговори и решения как да продължи управлението на държавата“, заяви тя.

По думите ѝ темата за евентуално кандидатиране на Бойко Борисов за президент не е обсъждана в ГЕРБ.

„Ние се готвим за парламентарни избори. Ще приемем волята на българския избирател и ще правим оценки след това. На този етап смятам, че ще бъдем победители в предстоящите избори. Показали сме, че можем да подаваме оставки за разлика от БСП, които даже и една оставка техният лидер не можа да подаде при една предишна загуба. Смятам, че сме показали, че можем да носим отговорност и чрез оставки, и като признаваме грешките си. В този смисъл смятам, че сме показали едно политическо поведение, което може да бъде модел за другите политически сили. Последователни сме били в това отношение“, заяви тя.

На въпрос дали ГЕРБ отново ще се яви на изборите заедно със СДС, Дариткова посочи: „Предстоят разговори, но предвид общата ни политическа линия и че сме представители на център-дясно, смятам, че е съвсем възможно на следващите парламентарни избори да се явим със СДС“.

„В рамките на това управление и това Народно събрание сме търсили и сме постигали съгласие по важни теми, които касаят националните интереси на България и евроатлантическата ни ориентация. Единствената непреодолима опозиция винаги са били колегите от БСП. В ситуацията, в която се намираме, имаме нужда от единство“, посочи тя.

По темата за ситуацията с COVID-19, Дариткова заяви: „Данните за заболеваемост и нива на хоспитализация ми дават основание да смятам, че мерките бяха навременни и сега имаме значителен спад на разпространението на коронавируса“.

„Ваксините дават голяма надежда, че ще можем да овладеем и контролираме инфекцията. Надеждата ми е, че справянето със здравната криза е в ход и то в успешни параметри. Смята, че това ще даде възможност последствията ще могат да бъдат смекчени и правителството с мерките, които предприе, и бюджета за 2021 г. да помогнем да всеки български гражданин да се справи с предизвикателствата на кризата“, каза още Дариткова.

По темата за острите реплики между президента и премиера, Дариткова уточни: „Тази битка не я започнахме ние“.

„Преди година президентът без причина, без повод и немотивирано сне доверието си от правителството. Нямаше конкретен повод тогава. От тогава наистина винаги президентът отправя упреци към правителството, на които се налага да отговаряме. „Каквото повикало, такова се обадило“, ще припомня пословицата. Наистина битката между институциите не дава добра картина на държавността в България. Трябва да се търсят поводите за диалог и съвместна работа там, където е възможно, а упреците да бъдат отправени мотивирано, коректно и безпристрастно, защото иначе институциите няма да имат тази тежест в лицето на българските граждани, която заслужават да имат, за да бъде демокрацията силна. Национално отговорните политици трябва да търсят решения на полето на диалога и очертаните от закона и Конституцията възможности, а не да се стига до конфронтации, които запрашват мира и стабилността в страната“, каза още Дариткова.

На въпрос защо бурно реагират от ГЕРБ, когато някой спомене, че имат нещо общо с ДПС и по-конкретно с Делян Пеевски, тя посочи: „Реагираме бурно на всяка спекулация, която няма общо с линията на поведение на ГЕРБ, защото фалшивите новини владеят общественото пространство и трябва да сме непримирими към тях, за да може гражданите да получават точна и ясна информация без изкривяване“.

По думите ѝ България е най-бедната и най-болната страна в ЕС не заради управлението на правителството, а защото сме тръгнали от много ниски позиции и дълго управление на комунистическия режим и от управлението на Тройната коалиция. „За 10 години ние направихме възможното България да стане уважавана страна в Европа и да стане член на чакалнята за Еврозоната. Това означава, че перспективата за България е добра и тя ще се промени в следващите години благодарение на усилията на правителството на ГЕРБ“, допълни тя.