Американските служби решиха да започнат от утре, с шест дни по-рано от предвиденото, засилването на мерките за сигурност във връзка с церемонията по встъпването в длъжност на новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън на 20 януари, предаде Ройтерс, предава „Факти“.

Изпълняващият длъжността министър на вътрешната сигурност Чад Улф посочва, че в „светлината на събитията от миналата седмица и променящата се ситуация в областта на сигурността в навечерието на инаугурацията“, той инструктирал Сикрет сървис да започне да засилва мерките за сигурност на 13 януари, вместо на 19 януари. Смята се, че 15 000 военни могат да бъдат разположени в столицата Вашингтон, за да се гарантира сигурността на процедурата. Федералното бюро за разследване на САЩ предупреди за вероятност от протести с въоръжени участници.

Пентагонът обяви, че е разрешил разполагането на 15 хиляди войници от Националната гвардия във Вашингтон за церемонията по встъпване в длъжност на Байдън, за да бъде избегнато ново насилие след щурма на Капитолия. През миналата седмица привърженици на президента Доналд Тръмп нахлуха в Капитолия, опитвайки се да осуетят избирането на Байдън за президент. Стига се до стрелба и загинали хора, включително един полицейски служител.