Засега експертите не са сигурни в ползите му

Зелените кафеени зърна са същите, които използвате за приготвянето на кафето си всяка сутрин. Разликата е, че вашите са кафяви, защото са били изпечени, докато зелените са сурови и не са преминавали термична обработка, пише сайтът Tialoto.bg.

Зеленото кафе се предлага на пазара като добавка за отслабване, която може да ви помогне да изгаряте бързо мазнините, без каквато и да е диета или упражнения. Въпреки че има някои малки доказателства, че напитката би могла да помогне за загуба на тегло и да намали кръвното налягане, е установено, че изследванията са недостатъчни и са необходими допълнителни, за да се установи ползата от зеленото кафе.

Хората приемат напитката и за състояния като болестта на Алцхаймер и бактериални инфекции, въпреки че няма много доказателства, че помага при лечението им.

Ето какво трябва да знаете за зеленото кафе, ползите и страничните му ефекти:

Какво е зелено кафе?

Зеленото кафе се продава като напитка или добавка. То прилича на зелен чай и има подобен вкус. Добавката обикновено е хапче, съдържащо концентриран екстракт от зелено кафе.

Напитката съдържа полифенолни съединения, известни като хлорогенни киселини, които са вещества на растителна основа. Процесът на печене на кафеените зърна може да намали тези съединения, така че обикновеното кафе няма толкова хлорогенна киселина, колкото зеленото кафе.

Подобно на обикновеното кафе, зеленото кафе също съдържа кофеин, като процентът може да достигне до 17. Количеството ще варира в зависимост от марката, начина на приготвяне и консумираните милилитри.

Има ли ползи за здравето?

„Смята се, че зеленото кафе има ползи за здравето поради голямото количество хлорогенни киселини, които действат като антиоксиданти“, казва Ребека Тонсен пред Insider. Въпреки това, всички ползи все още трябва да бъдат категорично доказани от науката. Макар да има някои изследвания, доказващи ползите от зеленото кафе, тези резултати са все още предварителни.

„Много проучвания, направени за зеленото кафе, са провеждани върху животни или имат много малък размер на пробата“, допълва Тонсен. Например, малко проучване с 40 участници с диагноза метаболитен синдром установи, че екстрактът от зелено кафе, комбиниран с балансирана диета, помага на доброволците да отслабнат. Те също така наблюдават подобрения в кръвното си налягане, както и някои маркери на диабет, като кръвна захар на гладно и инсулинова резистентност. Участниците приемали 400 милиграма екстракт от зелено кафе два пъти дневно в продължение на четири седмици.

Според Националната медицинска библиотека на САЩ, доказателствата от различни проучвания, изследващи влиянието на зеленото кафе върху затлъстяването и кръвното налягане, все още са неубедителни. Също така няма достатъчно доказателства, че зеленото кафе може да бъде от полза при диабет, болест на Алцхаймер или други заболявания.

Какви са страничните ефекти?

Зеленото кафе като напитка може да бъде безопасно, стига дневният ви прием на кофеин да не надвишава 400 милиграма. Ако се консумира в по-големи количества, той може да предизвика нежелани реакции като главоболие, безпокойство, безсъние, повръщане, стомашно-чревен дискомфорт, неравномерен сърдечен ритъм и други.

Кофеинът, независимо дали е от зелено или черно кафе, също не се препоръчва на хора, които имат определени медицински състояния. Тук се включват сърдечни проблеми, тъй като това може да причини сърцебиене или неравномерен ритъм. Хората, които изпитват безпокойство и безсъние, също могат да открият, че кофеинът изостря състоянието им.

Ако приемате някакви лекарства, трябва да се консултирате с вашия лекар, преди да си купите кофеинови добавки. Капсулите със зелено кафе без кофеин се предлагат на пазара, но все пак трябва да внимавате, когато ги използвате. Задължително първо се консултирайте с медицински професионалист.

Има безброй добавки, които се предлагат на пазара като чудодейни средства за отслабване, като сред тях е и зеленото кафе. Въпреки предварителните изследвания на тези добавки да показват обещаващи резултати, то ползите от напитката все още не са убедително доказани.

Източник: fakti.bg