По-рано опозиционерът бе осъден на 30 дни арест, колкото поиска и прокуратурата

Арестът на Алексей Навални след пристигането му в Русия нарушава неговите права и застрашава сигурността му. Това написа във Фейсбук премиерът Бойко Борисов.

В днешния демократичен свят е изключително важно да не бъде заглушаван гласът на опозицията, пише още министър-председателят.

По-рано опозиционерът бе осъден на 30 дни арест, колкото поиска и прокуратурата.

В полицейското управление на московския район Химки протече заседанието на съда за мярката за неотклонение на Навални. Управлението се намира близо до летище Шереметиево, където снощи Навални бе арестуван още на граничния контрол при пристигането си от Германия.

Във видеообръщение от импровизираната съдебна зала задържаният заяви: „Не разбирам какво става тук. Заседание на съд в полицейско управление, сякаш в бункер. Това е висша степен на беззаконие“.

По-раноднес САЩ, Европейският съюз, няколко европейски правителства, Канада, дипломати и правозащитници осъдиха ареста и призоваха за освобождаването на Алексей Навални. А някои държави в ЕС настояха за нови санкции срещу Москва.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел написа в Tуитър, че задържането на Навални е „неприемливо“. Френското външно министерство заяви, че арестът е предизвикал „много силна загриженост“.

„Г-н Навални трябва незабавно да бъде освободен, а извършителите на безобразното нападение срещу живота му трябва да бъдат подведени под отговорност“, написа в Туитър и Джейк Съливан, съветник по национална сигурност на новоизбрания американски президент Байдън.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео добави, че Америка „категорично осъжда“ ареста, като отбелязва с „дълбока загриженост“, че задържането на Навални е последният опит за заглушаване на гласовете, критикуващи руското правителство.

Реакции срещу задържането имаше и от страна на Франция, Балтийските и други европейски държави, както и от екипа на бъдещия американски президент Джо Байдън.

На страницата си във Фейсбук говорителят на руското външно министерство Мария Захарова посъветва чуждите коментатори на въпроса с Навални да уважават международното право и да се заемат с проблемите в собствените си страни.

А дипломат №1 на Москва Сергей Лавров обяви на голямата си годишна пресконференция че „Коментарите на западните политици относно завръщането на Алексей Навални в Русия имат за цел да отклонят вниманието от дълбоката криза, в която се намират техните страни.“