Босът на скандалната благотворителна фондация „Хелп Карма“ Константин Кръстев, който бе уличен във фрапиращи злоупотреби за милиони левове с пари, събирани от хиляди дарители, се е разделил с поръчковия си „Мецедес“ S класа за над 300 000 лева, предаде „Уикенд”

Съседи на очилатият бездушник от столичния кв. „Драгалевци“ разкриха, че Коце Кармата се е отървал още преди два месеца от лъскавата си лимузина, която е прехвърлена на негов близък. Тузарското возило е оставено да се продава в столична автокъща.

Според запознати с разследването, Константин Кръстев вече е обект на мащабна проверка от страна на НАП, която е била поръчана от прокурор от Софийска районна прокуратура. Данъчните разследват финансовите постъпления на менте благотворителя през последните 7 години, както и всички парични потоци, минали през фондацията „Хелп Карма“ и банковите му сметки. Обект на ревизия като физически лица са и Ралица Енева, член на управителния съвет на фондацията, както и техническия директор Славчо Славчев, прочул се с това, че е прибирал по 26 000 лева месечна заплата.

Аферата с „Хелп Карма“ избухна през ноември 2019 г., след като шокиращо разследване на Би Ти Ви разкри, че над 7,5 милиона лева от събраните общо 21 млн. лв. от дарения за различни каузи не са отишли по предназначение.

Оказа се, че за година и половина аферистите-благотворители са профукали 2,5 млн. лв. за заплати и бонуси, а над 5 милиона лева стоят в сметките на фондацията с намерение очевидно да бъдат „усвоени“.

Едва около 13,7 милиона лева от общо 21 милиона, събрани от хиляди дарители, са отишли по предназначение. Разследването на аферата бе поето от Софийска районна прокуратура въпреки съмненията, че става въпрос за организирана престъпна група, с която би следвало да се занимават спецпрокурори.

От държавното обвинение засега пазят в тайна воденото разследване. Близки до ангажираните със случая обаче разкриват, че вече са разпитани над 50 свидетели, включително и хора, за които са били събирани средства. Предстоят разпити и на медицински експерти и шефове на болници заради съмнения за надписвани разходи за лечения.

Някои от разпитаните служители в IT отдела на „Хелп Карма“ пък са признали, че са получавали пари под масата от прекия си началник Славчо Славчев. Финансовата ревизия, направена на техническия директор на „Хелп Карма“ е установила, че той е правил разходи за около 4 хиляди лева месечно, а останалите пари от средната му месечна заплата от 26 хиляди лева просто липсват.

Заради това е твърде възможно шефът на фондацията Константин Кръстев да бъде съден и за данъчни измами. Смята се, че Славчо е получавал фиктивно огромната заплата, тъй като максималния осигурителен праг в България е 3000 лева.

Чрез плащането на огромната заплата на Славчо на пракика е избягвано плащането на осигуровки на поне 7-8 човека от екипа на „Хелп Карма“. Това административно нарушение, което се наказва с глоба за работодателя в размер на от 15 000 до 50 хиляди лева“, коментира запознат с разследването срещу Коце Кармата.

Иначе Константин Кръстев рискува присъда от 3 до 5 години затвор за измама и отклоняване на парични средства в особено големи размери, пободно е положението и на членката на управителния съвет на фондацията Ралица Енева. Засега не е установен окончателно точният размер на доказано отклонените суми, но той е над 1 милион лева, пресметна „Уикенд”.

Разследването все още е в начална фаза заради огромния брой документация и хилядите проверки на всеки отделен случай, които и в момента се извършват. Подигане на обвинения пред съда е възможно най-рано през лятото“, коментира представител на държавното обвинение.

Същевременно прокуратурата ще поиска съдебно заличаване на фондацията „Хелп Карма“ заради нарушение на чл. 19 от Закона за юридическите лица с нестопанска цел. Според закона, сдружение, което е определено да извършва общественополезна дейност, се учредява от „най-малко 7 дееспособни физически или 3 юридически лица“.

В случая с „Хелп Карма“ изискването не е спазено и Константин Кръстев навсякъде е фигурирал като едноличен учредител на фондацията като физическо лице.

„Не е ясно как фондацията е била регистрирана през 2017 г. от Софийския градски съд и е получила идентификационен номер по регистъра „Булстат“ от Агенцията по вписвания, след като още при учредяването си не е отговаряла на условията. Ще изискваме регистрацията на „Хелп Карма“ като неправителствена организация за общественополезна дейност да бъде заличена“, признават от държавното обвинение.