Очаква се съвсем скоро ЕС да одобри и „АстраЗенека“, обясни Кунчев и поясни, че личното той предпочита тази ваксина

Доц. Ангел Кунчев, главен здравен инспектор, коментира в предаването на БТВ „Тази сутрин“ как върви ваксинацията срещу COVID-19 и да очакваме ли трета вълна на коронавируса.

Според него страната ни е поръчала най-много ваксини от „АстраЗенека“, но причината затова не са роднински връзки, с тази ваксина се работи по-лесно, защото се съхранява в обикновен хладилник.

Очаква се съвсем скоро ЕС да одобри и „АстраЗенека“, обясни Кунчев и поясни, че личното той предпочита тази ваксина.

„В света близо 30 милиона души вече се ваксинираха и се вижда, че няма нищо лошо и страшно“, добави той.

Относно това кога ще бъде достъпна за всички граждани ваксината срещу COVID-19, доц. Ангел Кунчев обясни, че това се очаква да стане през април.

Във връзка с това как ще се достигнат 70-те% ваксинирани у нас, той коментира, че ако трябва ще се обикаля във всички населени места и винаги ще се казва само истината.

На въпрос дали заведенията ще отворят на 1 февруари, доц. Кунчев сподели, че се надява това да не се случва, както се заявява – в знак на недоволство. Той сподели, че разбира хората от този бранш, защото вече над 10 месеца нямат сигурен доход.

Във връзка с това дали ще има трета вълна в България, доц. Ангел Кунчев заяви, че от това най – много се притеснява и сподели, че във Великобритания не е имало до този момент толкова много болни. Но, ако новият щам от Острова дойде и при нас, ще има нови мерки.

В края на разговора главният здравен експерт категорично заяви, че прогнози няма да прави, защото COVID-19 е непредвидим.