БСП предлага изграждане на нови 4 електронни регистъра, които да бъдат в помощ на бизнеса, каза днес във Варна лидерът на формацията Корнелия Нинова.

По думите ѝ те са заложени като дългосрочни мерки в Плана на партията за възстановяване и развитие на българската икономика след Ковид-кризата. Единият регистър би следвало да бъде данъчен, а вторият – за наличната работна ръка на пазара на труда, обясни Нинова. Според нея е наложително да бъде създаден поземлен регистър, в който, освен броя на земеделските стопани, да бъдат посочени и белите „петна“ на обработваемите терени. Последният регистър трябва да е свързан с образователната система и да предоставя на бизнеса информация за всеки ученик, посочи лидерът на БСП, цитирана от БТА.

„БСП предлага редица мерки в краткосрочен план, за да бъдат подпомогнати фирмите и да се облекчат от бюрокрацията“, допълни Нинова. По думите й бизнесът би следвало да получи данъчна „ваканция“ за част от налозите. Друга мярка, която би била изключително полезна за съживяването на икономиката, е държавата да покрие процент от оборотите им за предишни периоди, допълни Нинова.

За туристическия бранш тя посочи, че БСП иска да се направят договорки на държавно ниво със страни от ЕС, които да изпращат техни граждани да ползват у нас балнео- и СПА-услуги и лечение. Нинова каза още, че партията е подготвила и конкретни предложения как да се облекчат инвестициите в страната ни, включително чрез създаването на държавен инвестиционен фонд. По думите й се разработва и програма в помощ на родния експорт.