Вече повече от месец са в сила промените в Закона за резерва на въоръжените сили на Република България, които предвиждат срочна доброволна военна служба в резерва.

Тези промени се определят като гордостта на партия ВМРО, която е и основен вносител на промените, които трябваше да напълнят поделенията с доброволци да служат в армията.

Наша проверка обаче, показа, че желаещи за такава служба нямало, дори и от редовете на войводите. Известно е, че войводите от ВМРО не са любители на военната служба, дори някои са се и скатавали от такава, както се е случило с Ангел Джамбазки и Александър Сиди. При нашата проверка се оказа, че дори и да има желаещи да се влеят в редовете на армията нямало как да го направят, тъй като закона предвиждал да подпишат договор с министъра на отбраната, който през последните месеци, заради една снимка придобил прозвището „подмокрения министър“.

В чл.59г от закона се предвиждало, че „Редът за сключване на договора за срочна служба в доброволния резерв се определя с правилника за прилагане на закона.“ Наша проверка обаче, установи, че последната редакция на въпросния правилник е от 25 юли 2017 година, сиреч, дори и да има желаещи да служат, липсва установен ред, по който да сключат договор с така наречения „подмокрен министър“.

Източник:evrokop.com