В Европейския съюз обмислят въвеждане на нова мярка против разпространението на коронавируса, която ще има сериозен ефект върху туризма – прекратяването на международните пътувания. 

Това се налага заради опасността от трета вълна, породена от един от трите нови, по-вирулентни щама на коронавируса – бразилският, великобританският и южноафриканският. За някои от тях дори има съмнения, че могат да прескочат защитата на анти-COVID-19 ваксините, предава „ПИК“.

Така например пътуването на българи за Европа от днес стана с около 200 лв. по-скъпо – колкото е приблизителната цена на PCR тестовете за влизане в страната. Подобня мярка предприеха повечето европейски страни, посъветвани за това от Европейската комисия. В тази връзка обмисляното решение е затваряне отвън навътре.

В повечето европейски държави строгите мерки продължават от декември и възможностите за допълнително затягане не са безкрайни. Затова експертите предлагат този път затварянето да е отвън навътре – от границите към домовете и офисите, а не обратното. Граничните бариери падат една след друга, докато здравните системи се опитват да ограничат разпространенето на новите варианти на вируса от вътре.

САЩ вече обявиха, че ще ограничат международните пътнически превози. Израел направо спря полетите. Европа, макар по-бавно също се готви да хлопне вратата за пътувания, особено за туристическите.

Европейският център за превенция и контрол на заразните болести обяви на 21 януари, че “докато инфекциите нарастват, а ваксинациите не са достигнали необходимия мащаб, за да се промени хода на пандемията, ще са необходими постоянна бдителност, мерки за ограничаване и контрол на общественото здраве”. Здравната агенция предупреди, че правителствата трябва да действат незабавно, за да “ограничат риска от потенциално по-жестока трета вълна от инфекции с по-трансмисивните нови варианти на вируса, които вече присъстват в цяла Европа”.

Ето защо Европейската комисия публикува съвети към националните власти за ограничаване на несъществените пътувания като почивки, туризъм, шопинг, като заедно с това препоръча последователност на мерките. Или когато ограниченията за пътуване в чужбина се затягат, те да не се отпускат вътре, защото това дава объркващи сигнали на гражданите.

За да обърне внимание върху новата ситуация, в която заболеваемостта хвърчи неудържимо нагоре заради мутацията на коронавируса, ЕС въведе нова категория на риск. Тя се характеризира със заболеваемост от над 500 души на 100 000 население в течение на 14 дни. За да я обозначи в ежеседмичните карти на опасността от COVID-19, които публикува по поръчение на европейските лидери, здравната агенция на ЕС избра тъмночервения цвят. Картите служат като ориентир за опасността от заразяване при пътуване и са свързани с препоръчителни ограничения, свързани с тях. Тъмночервената зона се добавя към вече съществуващите: червена (над 150 случая на 100 000 жители), оранжева (25-150/100 000) и зелена (под 25).

В момента в най-рисковата зона попадат Испания, Португалия, Ирландия, Балтика, части от Италия, Франция, Скандинавия и централна Европа.

“Пътувания от и за високорискови райони са крайно нежелателни”, каза еврокомисарят за правосъдието Дидие Рейндерс.

ЕС не иска да се затваря изцяло и да забранява напълно пътуванията, но те трябва да бъдат обвързани с тестване и карантиране и да се извършват само по наложителни причини. Белгия, която беше сред първите държави, затегнали реда за пътуване в чужбина, например изисква декларация, че то не може да се отложи и документи, доказващи тази неотложност.

За най-високорисковите зони препоръката е тест преди пътуване и карантина и/или бърз тест след пристигане. Те трябва да се прилагат, както за туристи и други пътуващи, без особена нужда, така и за работещите в критични сфери като транспорт, доставки и за презграничните работници, които са изключени от тестовете за останалите рискови зони. Изключение може да се направи за шофьорите, моряците и пилотите, които имат ограничени контакти с местното население и могат да се освободят от задълженията за тестване и карантиниране, препоръчва Комисията.

В тъмночервените райони на правителствата се препоръчва да въвеждат мерки за престой в дома и временно затваряне на предприятия, увеличаване на тестването и на наблюдението за наличието на новите щамове на вируса.

Основният признак за разграничение на пътуванията вътре в ЕС е тяхната наложителност, като някои видове служебни и транзитни пътувания, събиране на семейства и придвижване по хуманитарни причини се смятат за основателни и неотложни.

“Не идвайте, ако наистина не е наложително. А ако все пак трябва да пътувате – да е с предварително направен тест”, е посланието на еврокомисарят за вътрешните работи Илва Йохансон, към хората, които искат да дойдат в Европа тази зима.

Еврокомисията настойчиво съветва правителствата да придружат изискването за изследване за носителство на вируса и с допълнителни мерки като карантиниране и допълнително тестване.

Въпреки опитите на Еврокомисията да координира мерките, редът за пресичане на национална граница е работа на местната власт, така че всяка държава сама ще преценява режима на пътуване в чужбина. Германия огласи списък от 20 държави, които смята за високорискови и до и от които движението не се насърчава.

Европейската комисия не стига чак дотам, но допълнителните мерки, които са представени за одобрение на страните членки, досега не са прилагани, дори в най-обърканите първи месеци от пандемията през 2020 г.

Всички, пресичащи европейските граници, трябва да представят отрицателен PCR-тест, направен най-рано 72 часа преди заминаване. Досега такъв не се изискваше от притежателите на европейски паспорти и имащи статут на постоянно пребиваващи и техните семейства. Чуждите граждани, извън 8 държави, сред които Австралия и Нова Зеландия и Руанда, бяха задължени да представят документ, че не са вирусоносители и да посочват адрес на престой.

Занапред PCR-тест ще се изисква и от притежателите на европейски паспорти, но те ще имат правото да го направят изследването след пристигането си в крайната дестинация на територията на ЕС. Идеята е европейци, намиращи се в държави, където тестването не е общодостъпно, да могат да се приберат по-бързо у дома.

Изискването за тестване може да се комбинира със задължителна самоизолация, карантина и проследяване на контакти, както и допълнително тестване, ако е необходимо, по преценка на властите. Тези нареждания могат да са за период до 14 дни. Но само, ако същото се изисква и от местните граждани.

От тестване ще бъдат освободени пилоти и екипажите им и трансгранични работници. При тях PCR пробите могат да се заменят с отрицателен бърз антигенен тест при пристигане.

В държавите, в които е потвърдено разпространението на нови мутации на коронавируса, правилата за пътуване ще са още по-сложни. В тях Европейската комисия препоръчва самоизолацията, карантината и проследяването на контактите да са задължителни. Пътниците трябва да правят и допълнителни тестове при пристигането или веднага след него.

Изискванията за отпадане на рестрикциите при пътуване от трети страни също се променят. Европейската комисия предлага три условия, които да гарантират, че епидемията е под контрол и да служат като критерии при определянето на режима на допуск. Те са: до 25 инфекции на 100 000 население за 14 дни, над 300 теста на 100 000 население за 7 дни и не повече от 4% дял на положителните проби.

На всеки две седмици епидемичната обстановка в неевропейските държави ще подлежи на оценка от ЕС и тези от тях, в които трите критерия са под праговете ще могат да разчитат на отваряне на границите си за пътувания към Европа, без изисквания за тестове и карантина.