Тялото на Атанас Скатов беше откарано в болница в пакистанския град Скарду от военен хеликоптер. По-рано днес българинът загина при падане под връх К2.

Това потвърдиха за БНР от пакистанската агенция, която обслужва експедицията на място, както и от непалската агенция – организатор.

От Министерството на външните работи съобщиха за БНР, че консулът ни в Пакистан е в контакт с местните власти и изяснява процедурата по транспортиране на тялото, като ще окаже пълно съдействие на близките на Скатов.

Атанас Скатов и още 20 души се изкачиха вчера до Лагер 3, който е на около 7300 метра височина. От там същата нощ трябваше да започне щурмът. Рано тази сутрин обаче от непалската фирма – организатор на експедицията, съобщиха, че атаката се прекратява, а участниците започват да слизат към Базовия лагер.

„Те бяха бавни, уморени, беше много студено. Някои се опитаха да се изкачат и над Лагер 3 снощи, но не успяха. Това все пак е К2 през зимата, изкачването е много трудно. Беше лично решение на всеки участник, според физическото и психическото състояние на всеки, но и общо решение на групата. Имаха опасения, че няма да има достатъчно време да осъществят атаката, защото прозорецът от подходящо време беше малък – да изкачат върха и после да успеят да слязат до някой от лагерите. Така че, това беше решение на цялата група“ – разказа пред БНР Канишур Гургей, мениджър в непалската агенция Seven Summit Treks.

Той подчерта, че причината за трагичния инцидент не е в здравината на въжетата. Парапетите са били изправни и вероятно българинът се е изпуснал от тях при преминаване от едно въже към друго. Тялото е намерено на около 5500 метра височина.

„Вярвам, че застрахователната компания ще плати за тази спасителна операция. Шерпите, а и пакистанската армия свършиха много добра работа“ – добави непалецът.

Скатов е първият и единствен българин, изкачил 11 пъти връх над 8000 метра. В средата на декември предстоящото предизвикателство – изкачването на К2, той каза в интервю за предаването „Хоризонт до обед“:

„Имах желание да ходя на К2 лятото, когато нормално се ходи – юни и юли за лятно изкачване, само че нямаше възможност поради пандемията. Тази година няма експедиции. Никога не ми е било в плана дори да ходя на зимна експедиция над 8000 метра, но аз смятам, че човек винаги трябва да опитва нещо ново, за да придобива нови знания и умения. Предизвикателството е възможно най-, най-, най-високото в световния алпинизъм. По-високо от това за изкачване зимата на К2 няма. Може би Марс. На Марс има един връх над 20 000 метра – Олимпус. Може би той е така по-голямо предизвикателство от зимно изкачване на К2“.

Премиерът Борисов изказа съболезнования към семейството и близките на алпиниста. В профила си във Фейсбук Борисов написа „Планината взе още един наш голям алпинист. Атанас Скатов беше смел мъж, човек с кауза“.

Източнк: bnr.bg