Предложенията на Корнелия Нинова за преодоляване на неравенствата са разумни

Свиват се спестяванията на масовия българин за сметка на увеличаването на броя на милионерите у нас. Тенденцията коментира икономистът Агоп Каспарян -мексперт от института „Рего“. Той се позова на статистика на БНБ.

“Депозитите до 1 000 лева намаляват с над 420 000 броя за последните 12 месеца. Вижда се, че се отваря огромна пропаст и едно огромно неравенство между най-бедните – хората с депозити до 1 000 лв и тези които имат депозити по над 1 милион.”

По БНТ финансовият анализатор подчерта, че спестяванията на обикновения българин са ползвани за покриване на ежедневни нужди: “Тези 400 000 човека са изтеглили депозитите си до 1 000лв,за да могат да оцелеят в тази криза.”

Тревога от задълбочаващата се криза, съдържаща се в данните на БНБ, изрази икономистът: “За голямата част от българите кризата се отрази негативно. Това се вижда и по огромния брой на безработните, които се увеличават – около 400 000 или 500 000 българи, които нямат работа. В същото време наблюдаваме и увеличение на цените в България“.

Икономистът посочи, че според статистика на Европейската комисия от преди няколко дни очакваният растеж на българската икономика е доста по-малък от прогнозирания растеж на другите страни. Той прогнозира, че това ще разтвори още една огромна ножица в социалното неравенство в страната ни. Каспарян препоръча да се вземат адекватни икономически мерки. „Трябва да има държавна политика, за да се предотврати неравенството в България”, отбеляза анализаторът.

Финансовият експерт заяви още, че предложенията на Корнелия Нинова за прогресивно подоходно облагане – богатите да плащат повече – е част от решението на проблема с неравенството между бедни и богати българи.