Патерици на шайката ГЕРБ влизат в съда за колосални рушвети с издаването на български паспорти предимно за македонци. Делото е за корупция в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ).

Сред 105-имата свидетели, за които гилотината най-сетне пада, откриваме имената на зам.-шефа на ВМРО и евродепутат Ангел Джамбазки, прочул се с пиянските си изцепки, неговият лидер и военен министър Красимир Каракачанов, бившият вече вицепремиер Валери Симеонов и водачът на проруската „Възраждане” Костадин Костадинов – Костя Копейкин, пише „България днес”.

Очаква се те да бъдат привикани в спецсъда, за да дадат показания за грандиозната корупционна афера, която се оценява на между 3 и 5 милиона евро.

На подсъдимата скамейка са ексшефът на ДАБЧ Петър Харалампиев, бившият главен секретар на агенцията Красимир Томов, сърбинът Марко Стойов и собственичката на фирма за преводи и легализация Петя Симеонова.

Те са обвинени като престъпна група за искане и получаване на подкупи, търговия с влияние и документални престъпления. Според прокуратурата са искани рушвети за издаване на удостоверения за български произход на чужденци.

Още след арестите Валери Симеонов призна, че е знаел за сигналите за далавери в ДАБЧ и като ресорен вицепремиер тогава е предупредил Харалампиев да внимава.

„Нямаше как да преценя достоверността на информацията, затова се консултирах с колегата си Красимир Каракачанов”, измъква се Симеонов.

След като получил съгласието на Шкембе войвода, от чиято партия ВМРО бе издигнат за шеф Петър Харалампиев, Валери Симеонов предал сигнала на службите.

По думите му информацията за злоупотреби тръгнала от шефката на отдел „Българско гражданство” в правосъдното министерство.

Преди време любителят на чашката Ангел Джамбазки призна, че е възможно централата на ВМРО да е посочвана като адрес за връзка на кандидатите за български паспорт.

Бандата бе разбита през есента на 2018 г., когато спецпрокурори нахлуха в агенцията, арестуваха близо 20 човека и започнаха тараш на документите.

Тогава бе иззета банкова касета на името на Томов, в която имаше половин милион лева в различни валути. Разследващите обясниха, че крупната сума най-вероятно е от престъпления.

Пред КПКОНПИ Томов е декларирал само 25 000 лева спестявания и 36 бона от заплати.

Сред близо 8 месеца „на топло” Харалампиев бе пуснат на свобода срещу 100 000 лева гаранция.. Делото бе внесено в съда преди година, но зацикли.

През януари 2021 г. на разпоредително заседание съдия Пенка Велинова най-сетне реши, че процесът може да тръгне по същество с разпит на свидетели.

Източник: narod.bg