„Днешната ни среща е резултат от приятелството и резултатът от разбирателството, в което живеем, за да дадем първа помощ на съседа. Сърбите в Македония и македонците в Сърбия са връзката между двете страни“, подчерта Заев

В неделя в Република Северна Македония (РСМ) пристигна първата пратка ваксини от Сърбия. Предаването се извърши на граничния пункт Табановце в присъствието на делегация от Република Сърбия, водена от президента Александър Вучич и на македонския премиер Зоран Заев, информира скопския телевизионен “Канал 5“, цитиран от Агенция „Фокус“.

Премиерът Заев каза на присъстващите, че като израз на ценен акт на приятелство, Сърбия споделя 4680 ваксини, като израз на приятелска и добросъседска помощ, докато ваксините, които правителството е поръчало, пристигнат.

„Както никога преди, пандемията показа, че сме свързани и то с най-добрите си качества. Днешната ни среща е резултат от приятелството и резултатът от разбирателството, в което живеем, за да дадем първа помощ на съседа. Сърбите в Македония и македонците в Сърбия са връзката между двете страни. Ваксините от Сърбия ще бъдат включени в Националния оперативен план, който ще се актуализира постоянно. Идентифицирани са приоритетни групи, както и онлайн регистрация. Благодаря на сръбския народ, на президента Вучич и на премиера Бърнабич,“ заяви Заев.

Президентът Александър Вучич каза, че е щастлив, че те могат да направят това, но са имали проблеми с лицензите за износ, тъй като това са строги процедури, но благодарение на хората от Pfizer са успели да преминат през тези невероятно сложни процедури, за да няма санкции.

„Сърбия няма други цели освен да покаже приятелство към македонския народ и държава. Това е най-желания подарък, който сме сигурни, че Вие също щяхте да ни дадете. Истинският приятел е този, който помага, когато сте в беда. Надявам се, че ваксините ще бъдат достъпни за лекарите от първа линия. Към днешна дата сме поставили 846 000 дози ваксини и хората, участващи във ваксинацията, ще получат 10 000 (170 лв) динара в подкрепа. „Благодаря на братския македонски народ“, каза Вучич.

Доставката на ваксини от Сърбия трябваше да пристигне преди няколко дни, но беше забавена поради технически причини, поради хармонизация на техническата документация.

Става въпрос за около 8000 ваксини от Pfizer, които Сърбия предоставя и които чакат от няколко седмици за одобрение от производителя в страната.

В допълнение към тази пратка от Китай се очаква да бъдат доставени 200 000 дози ваксини, за които в понеделник е подписано споразумение.

До вчера над 40 000 македонски граждани изразиха интерес към ваксинирането чрез онлайн приложението.