“Искам да знам дали може да се направи нещо, че да се възстанови нормалният живот на хората. Липсва една промоция на ваксините. Трябваше да има една много сериозна промоция на ваксините“, смята тя

Абсолютно е време за равносметка, защото всички трябва оценят какво преживяхме тази година. Дадохме много жертви къде от коронавируса, къде от нашата здравна система. Това заяви проф. Радка Аргирова в сутрешния блок на БНТ.

„Искам да знам дали може да се направи нещо, че да се възстанови нормалният живот на хората. Липсва една промоция на ваксините. Трябваше да има една много сериозна промоция на ваксините“, смята тя.

„Това е вирус, който има строго точно ясна морфология. Вътре в щама е възможно да има няколко мутации.

Антителата, които действат върху този вариант, действат и върху оригиналния вирус. Най-вероятно ще има нови щамове.

Защото това е живота на всички RNK-вируси. Все още антителата, които се образуват успяват да неутрализират и тези варианти”, уточни тя.

„В момента, в който се натрупа определен брой мутации и варианти, е възможно да се появи нов щам. За да го обясня – както имаме HIV. Антителата на HIV 1 не неутрализират HIV 2. Засега няма нов щам. Засега всичко е SARS-COV-2”, обясни тя.

„Репродуктивното число е над 1, но не мога да кажа точно. Има повишаване на лицата, които са новооткрити с инфекцията.

Но това е обяснимо, защото при затварянето се намалиха, но след като се отвори, стана смесване на населението, което е възприемчиво, с това, което е прекарало вируса“, коментира още тя.

По думите й трябва да има баланс между преболедували и ваксинирани хора, за да се ограничи пандемията.

„Аз мисля, че и двете взети заедно ще станат. Ако е действителен процентът на хората, които са ваксинирани. 75 000 е нищожен процент. Но какъв е процентът на хората, които са преболедували не се знае, защото много хора не са отишли да се изследват. Разболяват се много нови хора от а-симптомните“, посочи тя.

Проф. Аргирова бе категорична, че няма такава ваксина, която да е противопоказна за бременност. Що се отнася до твърденията, че медикаментът на АстраЗенека не трябва да се поставя на хора над 55 години, тя посочи, че миналата седмица е имало публикация в Lancet, където се посочва, че с ваксината може да се имунизират хора от 18 до 118 години.

„Общопрактикуващите лекари трябваше да са обучени и не бива да им се сърдим, защото те наистина знаят подробности за ваксината. Това трябва да се направи час по-скоро“, смята проф. Аргирова.

„АстраЗенека е подходяща за сърдечноболни и хора с диабет. Ако човек използва лекарства за разреждане на кръвта, той трябва да внимава за кръвоизлив при убождането. Но тези хора обикновено знаят това“, обясни тя.

Проф. Аргирова коментира и произхода на коронавируса.

„В научните статии се посочва, че „не е вероятно вирусът да е формиран в тази лаборатория (Ухан) или да е излязъл от там. Според мен има там още какво да се работи.

Виждаме приликите на прилепския вирус със Sars-cov-2, но не виждаме как от прилепа e преминал към броненосеца. Но смятам аз, че има и междинен гостоприемник. Ако се изясни кой още може да бъде той, ще станат ясни две неща – първо еволюцията на този вирус и второ с каква периодичност се появява – да знаем за колко време става тази промяна“, заяви още тя.

„Това няма да е последната епидемия, трябва да се знае. Тази епидемия ще бъде последвана от друга. Кога, не знам, може би след 7-8 години“, прогнозира тя.

„Ако вирусът живее в някоя гора и ние хората я изсечем, този вирус си променя хабитата и ще отиде да живее при хората, за да оцелее. Не може човекът да мисли, че той е единствен на света. Трябва да ги следим тези вируси, които са потенциално пандемично – кои са техните гостоприемници и т.н., но това изисква една голяма инвестиция.

Кадър: БНТ, архив