От БСП поискаха министър-председателят и кметът на Столична община да дойдат в Народното събрание, след като 16-годишно момче загина от токов удар, стъпвайки на шахта в София. 

Искането предизвика остра размяна на реплики между БСП и управляващите и безредици в пленарната зала.

В крайна сметка председателят на Народното събрание Цвета Караянчева подложи предложението на гласуване, въпреки че не е внесено писмено. То не беше подкрепено.

Предложението на БСП премиерът и столичният кмет да бъдат поканени в парламента беше отхвърлено и при прегласуването със 76 гласа „за“, 103 „против“ и 5 „въздържал се“.

Всички ние тук в тази зала сме гневни на нелепата, ужасяваща случка, трагичния инцидент, при който загина едно момче заради оголен кабел, едно българско дете.Тъй като се появиха информации, че този оголен кабел захранва павилиони, които са собственост или се държат от общински съветник от ГЕРБ, тук трябва да се явят министър-председателят и столичният кмет и в качеството си на председател и заместник-председател на ГЕРБ, каза Иван Ченчев от „БСП за България“.

Българските граждани ги интересува чии са тези павилиони, защото корупцията в България убива, заяви и заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева изказа съболезнования на семейството на момчето и призова да не се прави евтин пиар и политически дивиденти от една детска смърт. Тя посочи, че компетентните органи работят по случая. Не знам какво може да ни каже министър-председателят от тази трибуна точно по тази тема, добави Караянчева.

„Отново почвате примитивизма в политиката“, обърна се Вежди Рашидов към БСП и изказа съболезнования на родителите на детето. Напоследък, нали знаете, че за срутването – Бойко Борисов е виновен, за развалянето на магистралата – Бойко Борисов е виновен, в Таити тайфуна – Бойко Борисов е виновен, каза той.

Рашидов коментира, че не прави чест на БСП да правят политика от смъртта на едно дете. По думите му, това е вече извращение.

Димитър Главчев /ГЕРБ/ попита БСП знаят ли името на детето и защо се вика министър-председателят, а не районния кмет в София.

Източник: dariknews.bg