Докато не излезе нова заповед от министър Костадин Ангелов ресторантьорите остават скептични по въпроса за отваряне

Българската асоциация на заведенията очаква до сряда министърът на здравеопазването да издаде нова заповед, с която да уточни условията, при които ресторантите ще отворят врати. Това заяви председателят на БАЗ Ричард Алибегов пред Радио „Фокус“. Според него, ако ресторантите отворят врати на 1-ви март, се очаква нощните заведения да отворят врати около 15-ти март.

„Но нека видим какво ще стане. До 1-ви март има още цяла седмица. Надяваме се най-после да отвори една част от сектора, а другата част около две седмици по-късно, както са казали за нощните заведения, където положението е по-трагично, защото за 2020 г. те са работили 4 месеца. Като цяло състоянието на бизнеса е много зле“, каза той.

Докато не излезе нова заповед от министър Костадин Ангелов ресторантьорите остават скептични по въпроса за отваряне, каза още Ричард Алибегов. Той коментира и какви конкретно условия очаква от здравните власти за работа по време на пандемия.

„Според нас условията трябва да са такива-каквито бяха преди. Предполагам, че ще се работи на 50% от капацитета на заведенията, очевидно ще има и краен час на работа до 22:30 часа, докато отворят нощните търговски обекти, но най-важното е да започнем да работим“, каза председателят на БАЗ.

По неофициални данни около 20% от заведенията няма да могат да отворят врати, каза още Ричард Алибегов. Според него заведенията, който в момента работят само като доставка на храна са на загуба, но продължават да вършат работата си само и само за да задържат персонала, а помощта договорена от НАП идва твърде бавно.

Източник: fakti.bg