Учените от СЗО и техните китайски колеги са се насочили към версията, че коронавирусът първо се е предал на домашни и селскостопански животни, а след това е дошъл на пазара в Ухан

Разпространението на коронавируса от хранителния пазар в Ухан все още е най-вероятната версия за възникването на пандемията от COVID-19. Това пише изданието London Evening Standard, като цитира думите на представителите на делегацията на Световната здравна организация (СЗО).

На брифинг в мозъчния тръст Chatham House четирима учени, които се присъединиха към екип от експерти по-рано тази година, заявиха, че не са намерили доказателства за теориите за лабораторния произход на вируса. Експертите твърдят също, че няма причина да се обвинява Китай в умишлено разпространение на вируса, отбелязва още агенция „Фокус“.

Зоологът Питър Дасзак, президент на EcoHealth Alliance, неправителствена организация за изследване на фокални инфекциозни заболявания, заяви, че екипът му е открил възможна връзка между пазарите в Ухан и регионите, където при прилепите е открит вирус, подобен на COVID-19. Според него учените от СЗО и техните китайски колеги са се насочили към версията, че коронавирусът първо се е предал на домашни и селскостопански животни, а след това е дошъл на пазара в Ухан.

Дасзак вярва, че такъв сценарий убедително показва начина, по който вирусът от дивата природа може да стигне до хора или животни и да се окаже на пазара. В статията се отбелязва, че учените не са намерили никакво потвърждение на теориите за изтичането на коронавирус от три вирусологични лаборатории в Ухан, до които са получили достъп.

Вирусологът Марион Копманс, която ръководи медицинския център на университета „Еразъм“ в Ротердам, заяви, че експертите на СЗО са обсъдили с китайските си колеги изследователски проекти, изследователски програми, спецификата на работата на организациите и как те следят здравето на персонала. Въз основа на тези данни експертите стигат до заключението, че появата на пандемия в резултат на лабораторен инцидент е „изключително малко вероятна“.

Копманс призова поддръжниците на различни алтернативни теории за произхода на коронавируса да предоставят доказателства, че СЗО се ангажира да направи преглед. „В нашата работа ние разчитаме не на спекулации, а на собствени наблюдения“, подчерта вирусологът.

Питър Дасзак обвини фракции, които пропагандират антикитайски конспиративни теории за техните политически цели (особено около Доналд Тръмп), че „съкрушават“ науката. Зоологът обясни, че специалистите не са могли да стигнат до Китай в продължение на една година, въпреки че все пак са успели да работят на място с китайските си колеги и досега да намерят отговори на въпроса как е започнала пандемията.