Препаратът се използва като еднократна доза и последните проучвания показват, че има 85% ефективност при предотвратяване на тежки случаи на COVID-19

Световната здравна организация публикува в петък официална препоръка за спешна употреба на ваксината срещи коронавирус на американската компания „Джонсън и Джонсън“ (Johnson & Johnson) във всички страни по света, предаде Ройтерс.

„Всеки нов, безопасен и ефективен инструмент срещу COVID-19 е поредната стъпка по-близо до овладяване на пандемията, но надеждата, предлагана от тези инструменти, няма да се осъществи, освен ако ваксините не бъдат предоставени на разположение на всички хора във всички страни“, коментира генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус.

Той също така призова правителствата и компаниите по света „да изпълнят ангажиментите си и да използват всички решения на тяхно разпореждане, за да се увеличи производството на ваксини“.

Това е трета ваксина срещу коронавирус, след тези на Pfizer/BioNTech и AstraZeneca, която намира подкрепата на СЗО.

Одобрението на СЗО идва ден, след като Европейската агенция по лекарствата и ЕК разрешиха използването на ваксината на J&J в рамките на ЕС.

Ваксината на Johnson & Johnson се използва като еднократна доза и последните проучвания показват, че има 85% ефективност при предотвратяване на тежки случаи на COVID-19.

Източник: fakti.bg