Боряна Калейн, която спечели четири медала от Гран При по художествена гимнастика в Москва, получи приз за спортист на месец №1 на февруари и сподели очакванията си преди Световната купа в София. В руската столица българката триумфира с титлата на бухалки, взе сребърен медал на лента и два бронзови на топка и обръч.

„Благодаря за признанието за нашия общ труд, защото той не е само мой. Не съм го очаквала, тъй като България има доста талантливи и добри спортисти. За мен е чест, че получавам това признание. Надявам се оттук нататък да имам още повече успехи и да нося поводи за гордост на цялата страна. Във всяко едно съчетание направихме промени след Москва, които не са кардинални. Работим повече по изпълнението, за да се боря за максимално високи оценки. Смятам, че сме напълно готови за Световната купа в София.

Ще имам ново трико на обръч, което не беше готово за Гран При Москва. Другите ще останат същите поне до Европейското със сигурност. Преди да изляза на килима моята треньорка ми казва конкретно нещо, което ще запазя в тайна. Винаги, преди да изляза си сгъвам кърпата по точно определен начин и ѝ я подавам“, разкри Калейн.

„Определението „Кралицата на фуетето“ е голямо признание за мен. Да го чуя точно от руски коментатори и специалисти е наистина голяма чест. Надявам се малките състезателки да имат стимул да подобрят моите успехи и постижения“, сподели гимнастичката.

„Много съм развълнувана, че ще играя пред родна публика, въпреки че няма да има такава в самата зала, усещането отново ще е невероятно. Очакванията ми са да си изиграя съчетанията без грешки и да се боря за медали. С публика едно състезание е много по-специално, тъй като тя внася емоции в самите състезатели, но състезанието си е състезание със или без публика. Доста по-трудно е да приемеш един турнир като такъв без публика, но все пак Световната купа е турнир от много висок ранг и е голяма отговорност“, сподели грацията относно предстоящата между 26 и 28 март Световна купа в „Арена Армеец“.

„Вече ми беше поставена първата доза от ваксината против коронавирус, лично за мен и за моите треньори това е голямо успокоение. През целия ни престой в Токио щяхме да имаме около 15 PCR теста, ако ден преди състезанието, тестът излезе положителен, това са толкова години труд загубени просто за една проба, така че това е за наше лично успокоение“, разкри Калейн.

„Не съм сигурна, че имам конкретен медал, който да е най-изстрадан. В нашето ежедневие във всеки един момент може да се случи нещо, което да е препятствие за нас. За мен всеки един медал е еднакво ценен като останалите, защото съм успяла да преодолея трудностите, за да стигна до спечелването му“, каза още гимнастичката.

„Промените по съчетанията, които направихме, са с цел по-лесно да бъдат видени и оценени елементите от съдиите. Всяка състезателка, която дойде в София, за нас е конкуренция. Ще подходим максимално сериозно и отговорно в това състезание. За нас няма значение кой ще дойде, а как ще си свършим работата. Надяваме се, че няма да правим повече промени по композициите, за да има време да ѝ улегнат връзките и преходите, които сме променили и да не представляват проблем за нея. Боряна най-вероятно ще вземе участие в три от четирите Световни купи, но все още не сме решили коя купа ще пропусне“, разкри нейната треньорка Мариана Памукова.

Източник: Факти