Вчера новоназначената посланичка на Русия у нас Н. Пр. Елеонора Митрофанова връчи акредитивните си писма на държавния глава Румен Радев. С това започва мандатът й на представител на великата Руска страна у нас. Държава и народ – приятелски, братски, славянски и православни!

Страна, с която ни свързва многовековна обща история и специални отношения! Вярваме, че от първите часове на новото си поприще тя е усетила нашата българска любов към Русия! Ние също съпреживяхме с вълнение нейното обръщение към българския народ, с което ни поздрави на 3 март на български език, а след това положи цветя на емблематични паметници, свързани с Руско-турската война, общата ни история и Освобождението на България от османска власт! Посланик Митрофанова посети и православните светини на българската столица и се докосна до тези емблематични духовни средища. Убедени сме, че това е началото на една активна и успешна мисия!

Със своята искреност и женска чувственост посланик Митрофанова докосна всяко  българско сърце!

Посланик Митрофанова е добър приятел на България – тя бе почетен гост на VІ всемирен конгрес на руската преса в София през 2004 г. в качеството си на заместник-министър на външните работи на Руската федерация! Дългогодишна колежка е на българката Ирина Бокова в ръководството на ЮНЕСКО.

Елеонора Валентиновна днес вече е част от България – като представител на велика политическа и духовна сила в новия многополюсен свят — Руската федерация. Изправена е пред трудна, но благородна мисия — да възстанови българо-руските отношения в полза на двата народа и да опровергава русофобските клишета, които нямат почва сред българския народ.

По пътя си на дипломат тя следва неотклонно заветите на „българския граф” Игнатиев и на големия приятел на България акад. Евгений Примаков!

Желаем й крепко здраве, успехи и упорита работа в полза братските, православни български и руски народи!

На добър час, скъпа Елеонора Валентиновна!

Проф. Светлана Шаренкова