В доклада на агенцията за търговия и развитие към ООН се посочва, че Covid-19 ще има трайни икономически последици, които ще изискват продължителна държавна подкрепа

Конференцията на ООН за търговия и развитие (UNCTAD) прогнозира, че глобалната икономика ще нарасне с 4,7% тази година благодарение на по-силно от очакваното икономическо възстановяване на Съединените щати.

Това представлява възходяща ревизия спрямо предишната прогноза на UNCTAD, направена през септември 2020 г., за растеж на световната икономика от 4,3% през 2021 г.

По-силното представяне на американската икономика е в резултат на отбелязания прогрес по отношение на ваксинацията срещу Covid-19 в САЩ и новия пакет от държавни финансови стимули на президента Джо Байдън на стойност 1,9 трлн. долара, който се очаква да повиши потребителските разходи в страната, отбеляза агенцията за търговия и развитие към ООН.

„Очаква се глобалното възстановяване, започнало през третото тримесечие на 2020 г., да продължи през настоящата година, макар и с много непредсказуемости и неравномерности, отразяващи епидемиологични, политически и координационни несигурности“, се посочва в новия доклад на UNCTAD.

Въпреки това световната икономика ще остане до края на 2021 г. с повече от 10 трлн. долара под нивата, които би постигнала, ако беше запазен тренда на развитие от преди коронавирусната пандемията.

UNCTAD също така отбеляза, че глобалната икономика се е свила с 3,9% през миналата година поради Covid пандемията, описвайки въздействието й като „прекомерно голямо“ и „унищожаващо доходите в безпрецедентен мащаб“, като особено тежко е било засегнато население в развиващите се страни.

В доклада на агенцията за търговия и развитие към ООН се посочва, че Covid-19 ще има трайни икономически последици, които ще изискват продължителна държавна подкрепа. Според него основният риск за глобалните перспективи е „погрешно връщане към политиките на строги икономии“.

Нещата обаче щяха да изглеждат още по-зле, ако централните банки не бях предприели превантивни действия, за да избегнат финансовия срив. Правителствените пакети за облекчаване на негативните последици от коронавирусната криза, възстановяването на цените на суровините, както и бързото разработването на ваксини срещу Covid-19 също помогнаха, се казва още в доклада.

Нови прогнози на UNCTAD и промяната им спрямо предишните от септември 2020 г.

Източник: БНР