Калоян Арсенов, синът на позабравената вече царска министърка Долорес Арсенова, прочул се със бохемския си разгул из столични заведения и стрелбата в кв. „Лозенец” по случай раждането на сина му, се оказва, че върти с майка си сделки с имоти. На замаха на Арсенови биха могли да завидят и най-оборотните агенции от бранша.

Едва навършил 23 години, Калоян купува апартамент от 143 квадрата на централната столична улица „Хаджи Димитър”. Към жилището има таван и мазе. Продавач е някаква световно неизвестна „Независима синдикална федерация на търговията, кооперациите, туризма и услугите”. На същия адрес Калоян купува още един таван от 10 квадрата, пише „Уикенд“.

Тези покупки са направени през 2010 г., когато от НАП се бяха засилили да кръжат с хеликоптер над тузарски имоти в столицата и луксозните квартали в полите на Витоша. Явно тогава е било неудобно самата Долорес да прави сделки в центъра на София и на преден план е изтикан Калоян.

Едва ли някой се съмнява, че покупката е с пари от мама и тате, макар че по онова време Калоян Арсенов вече се води управител на една от фармацевтичните компании на фамилията. Като бизнесмен той така и не се е прочул и досега, но затова пък кой не е чувал за изцепките му из столичните заведения и флиртовете с фолкпевици. Родителите му Долорес и съпругът й Асен натрупват солидни пари още по времето на царското управление, като въртят търговия със суперскъпи лекарства за тежки болести.

Само 2-3 години след покупката в центъра на столицата, младежът дарява скъпия имот на майка си. След това инвеститорският интерес на Калоян се насочва към Горубляне. Там купува имот от 710 квадрата с няколко малки сгради върху него, разкри „Уикенд“.

Следващата си покупка синът на министърката, вече оженен (лично Симеон Сакскобургготски, близък до сърцето на госпожа Долорес присъства на венчавката ) прави със съпругата си Сара. Двамата купуват през 2018 г. грандиозната къща на родителите му в Бояна. Продава им я семейната фирма „Биомарс”.

Долорес започва да гради огромния дом, разпрострян върху два декара, купени по нейни думи за 40 хил. лева, едва година след като влиза в политиката.

После обаче не включи тази придобивка в имотната си декларация, а като гръмна скандал, че крие палата си в Бояна, даде мъгляви обяснения, че бил на фирма.

След столицата Калоян започва да изкупува ударно земи и в Монтанско и Чипровци. Това е родният край на Долорес, но някак си е трудно да се повярва, че от едната носталгия и локален патриотизъм са направени тези сделки.

Далеч по-интересна обаче е историята на семейната инвестиция  в местността Жълтия гьол в Рила. Съоръжението, вдигнато в лоното на планината, където уж е забравено да се строи, прилича повече на хотел, отколкото на частна вила. В Имотния регистър нещото, изникнало сред боровете е записано като „Сградата за културни и обществени дейности”.

Сделката за земята, върху която е въпросната сграда, е направена по времето, когато Арсенова е министър на околната среда и водите. Горското стопанство в Дупница обявява търг за имота, който граничи с природния парк „Рила”. Пак да повторим, в парка е забранено всякакво строителство. Арсенова обаче се явява лично на търга и го печели, без да й мигне окото, че все пак е действащ министър, разказват местните. Подкрепа й дава и тогавашната главна архитектка на Сапарева баня Даниела Владимирова, чийто брат е депутат и съпартиец на Долорес в царската НДСВ.

Имотът е само на 2 км от лифта за Рилските езера и както и да се погледне е супер изгодна инвестиция. До 2017 г. „сградата за културни и обществени дейности”  принадлежи на частна фирма, регистрирана в София. Калоян се сдобива с ценния планински имот, „в изпълнение на дълг”, както е отбелязано в Имотния регистър.

Само някой да не си помисли, че министерската фамилия е останала без имоти на морето. В Буджака до Созопол, е лятната триетажна резиденция на Арсенови, като и там някогашната екоминистърка е направила, каквото е могла от висотата на положението си. Например, най-нагло е дълбано в скалите на брега, за да се направи басейн върху тераса, директно над морските вълни. За това се разчу, след като тонове земна маса от басейна на госпожата са изхвърлени край залива „Свети Стефан”. Впрочем, теренът край морето е от 1300 кв. м. и е закупен отново по времето, когато Долорес е министър. За него фамилията плаща едва по 20 долара за квадрат.

За всеки случай видната еколожка си е напазарувала и апартамент от над 100 квадрата в Поморие и още един от 139 квадрата на престижния столичния бул. „Витоша”.  А навремето влиза в политиката със скромна панелка…