Причината да не желаят дискусия със СЗБ и БАЗ е, че „през последните месеци разединяваха бранша, говориха против други представители на бизнеса, отлъчваха несъгласните и сипеха нападки и обиди, работеха за противопоставяне между хотелиери и ресторантьори“

От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) заявяват, че не могат да седнат на една маса с организации като Сдружение на заведенията в България (СЗБ) и Сдружение „Българска асоциация на заведенията“ (БАЗ). В открито писмо от БХРА обясняват, че са готови на конструктивни разговори както с представителите на бизнеса, така и с политическите сили, но при ясен дневен ред, когато се обсъждат принципни позиции и да водят до реални ефекти.

Причината да не желаят дискусия със СЗБ и БАЗ е, че „през последните месеци разединяваха бранша, говориха против други представители на бизнеса, отлъчваха несъгласните и сипеха нападки и обиди, работеха за противопоставяне между хотелиери и ресторантьори“. Поводът за тяхното изявление е получено писмо за провеждане на среща с представители на БАЗ и СЗБ за евентуални общи действия във връзка с пандемията и наложените мерки.

 По мнението на БХРА от Сдружение на заведенията в България (СЗБ) и Сдружение „Българска асоциация на заведенията“ (БАЗ) се обявиха за тотален локдаун и затваряне на своите колеги, работещи в хотелите, което ги обрича на финансови загуби, за разлика от самостоятелните заведения, които могат да имат макар и минимални постъпления.

От БХРА са предложили на държавата да създаде нова схема за подпомагане целево за хотелиерския сектор, като предложи на местата за настаняване компенсации в размер на 30 % от реализирания спад за определен период.

От БХРА подчертават, че не отказват да обсъждат важни теми с организации и институции, но при ясни правила и с тези, които не проповядват и не работят за разцепление на целостта на туристическата индустрия на Република България.

БХРА отказва да участва в крайни действия, насочени срещу здравето и благополучието на нашите клиенти, персонал и членове. Според нас поради непреодолимите на този етап различия подобна среща със СЗБ и БАЗ не би била конструктивна и не би довела до изпълнение на заложените в устава на БХРА цели да защитава единството на бранша и интересите на своите членове, се казва в писмото.