РНК ваксините не предпазват от повторно заразяване, а помагат боледуването да премине по-леко и гарантират, че човек, заразен за първи път или повторно, няма да влезе в болница, обясни директорът на Института по микробиология към БАН

Хора, които са се ваксинирали срещу COVID-19 могат да се заразят отново и са преносители на зараза. Това каза за Радио Варна проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология към БАН.

РНК ваксините срещу COVID-19 не предпазват от повторно заразяване с вируса, а помагат боледуването да премине по-леко и гарантират, че човек, заразен за първи път или повторно, няма да влезе в болница.

За съжаление ваксинираните и след това заразени с коронавирус могат да заразяват хората около тях, затова трябва да продължим да спазваме мерките за безопасност, коментира още проф. Петрова.

Тя даде за пример Израел, където населението беше масово ваксинирано с ваксината на Пфайзер. Няколко месеца по-късно се оказа, че хоспитализациите са спаднали със 100%.

Няма връзка между тромбозите и съдовите проблеми след ваксиниране срещу коронавирус, защото честотата на тези заболявания е същата както и при неваксинираните хора, коментира още проф. Петрова. 25 случая в световен мащаб от 30 милиона ваксинирани е много малък процент, за да се направи връзка между ваксинираните и тези проблеми.

„Молбата ми е хората да се ваксинират, а не да рискуват да прекарат Ковид 19 и то в новите му варианти. Никой не е застрахован не само от заразяване, но и от повторно заразяване. С ваксинирането си гарантираме, че боледуването ще протече по-леко и няма да се наложи да се лекуваме в болница.“, каза още проф. Петрова.

По данни на Националния център по заразни и паразитни болести в момента в България над 85% от заразените са с британския щам на коронавируса. Няма данни за южноафриканския, нигерийския или други варианти на вируса. Надявам се, че с това изолиране и спиране на пътуванията от тези страни, ще се ограничи разпространението и тези щамове няма да стигнат до нас, каза още проф. Пенка Петрова.