Истинската оценка я дават фактите и истината – първи по смъртност в Европа, втори в света и последни по ваксинация, отбеляза лидерът на БСП

Управляващите се опитват да прехвърлят отговорността за изборните протоколи на БСП, но и в наглостта трябва да има граници.

Това каза в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ лидерът на БСП и водач на листата на „БСП за България“ в 16-ти МИР-Пловдив град и в 25-ти МИР София-град Корнелия Нинова, цитирана от Епицентър.бг.

За изборните протоколи Нинова посочи, че управляващите се опитват да прехвърлят отговорността на БСП. „И в наглостта трябва да има граници. Управляващите имаха мнозинство в парламента, което прие промените в Изборния кодекс. Имат мнозинство и в ЦИК, която може по всяко време да промени протокола. Имат и изпълнителната власт. Да си понесат отговорността и да гарантират изборите. Очевидно искат да пренесат отговорността за хаоса, който създадоха, на опозицията. Искат да отклонят вниманието от важните теми в момента“, обясни Нинова.

„Когато минат изборите, ще водим разговорите за възможните коалиции. На срещите ни по време на предизборната кампания идват и хора, които не са членове на БСП. По-голяма част от тях искат промяна. Забелязвам енергия, воля, желание за това нещо, така че вярвам, че това ще се случи. На първо място са проблемите, които очертава народът – бедност и доходи, неравенства, здравеопазване, икономика и образование“, коментира тя.

Хаосът при ваксинацията е налице, заяви още лидерът на БСП.

„Истинската оценка я дават фактите и истината – първи по смъртност в Европа, втори в света и последни по ваксинация. Канцлерът Меркел вчера на Европейския съвет посочи правителствата, които се оплакват от проблеми с ваксинацията, като виновници за тези проблеми.

Важно е какво ще се направи след 4 април, за да се спаси здравето на хората и да се стимулира икономиката и социалната политика. В краткосрочни мерки е важно да се възстановят списъците на възрастните, хората на първа линия и хронично болните. Да започне ваксинирането първо от тях, а не така хаотично. Да се прави от личните лекари, които познават болестите на своите пациенти и могат да проследят здравния им статус“, коментира Нинова.

По думите ѝ ваксините трябва да се доставят служебно от РЗИ на личните лекари, а не да ходят по опашки.

„Да започнат преговорите за китайската и руската ваксина.

Да се разделят болниците на COVID и чисти от COVID. Много хора не могат да се лекуват от други болници заради ограниченията. Това е в спешен порядък от наша страна, ако спечелим изборите. Трябва да бъдат гарантирани кадрите в здравеопазването“, допълни тя.

Според нея държавата трябва да плаща специализациите на лекарите, но след това те да се ангажират да работят в страната за определено време. „Държавните и общинските болници трябва да преминат от търговски дружества към лечебни заведения и електронната здравна карта на всеки българин“, каза още Корнелия Нинова.