„34,5 милиона лева отпускаме допълнително по бюджетите на общините за училища и детски градини. С 30,6 млн. лева от общата сума предоставяме за работата с деца и ученици от уязвимите групи включително и за дейностите за предотвратяване на отпадането от образователната система. Близо 50 000 деца върнахме в класната стая, благодарение на общите ни усилия“, това каза премиерът Борисов по време на правителственото заседание, предава Dariknews.bg.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев изтъкна, че със средствата ще се помогне на училища и детски градини, в които има най-голям процент ученици, чиито родители са с нисък образователен статус и имат нужда от допълнителна работа и подкрепа.

„Това са и образователните институции, в които са най-малко склонни да работят младите хора като учители. Затова предоставяме тези средства за допълнително финансиране и за наемането на медиатори и други специалисти“, съобщи образователният министър.

По време на правителственото заседание той напомни, че през 2018 г. за първи път Министерският съвет предостави такива средства за работа с децата от уязвими групи, за работата на учителите за допълнителни обучения по български език и други.

Тогава над 900 общински училища и около 400 детски градини получиха близо 23 млн. лв. През следващата година бе разширен обхватът на училищата, получаващи това допълнително финансиране като бяха включени и тези, в които се обучават ученици от гимназиален етап като отпуснахме над 25 млн. лв. за тях.

През 2019 година бяха осигурени 29 млн. лв. допълнително за над 1500 училища и градини. Останалите 4 милиона лева от общата сума, отпусната за образование, правителството отдели за издръжка на паралелки за придобиване на квалификация по защитени специалности и специалности от професии, по които има очакван недостиг от специалисти на пазара на труда.

В тези паралелки учениците се обучават в сферата на автотранспортната техника, промишлената електроника, електрически превозни средства и други. Това са професии и специалности нужни за развитието на местната, регионалната и националната икономика в дългосрочен план.