Радев: Очакванията към вас ще нарастват

В момента работата в парламента следва да се концентрира в законодателната дейност и съставянето на правителството. Това каза президентът Румен Радев по време на консултациите за съставяне на правителство с ПП „Има такъв народ“.

„В момента работата в парламента следва да се концентрира в две основни направления. Едното е законодателната дейност, където има един изключително амбициозен дневен ред. Това са много закони, проекти за закони в много важни сфери в обществения и политическия живот. Другата важна сфера е съставянето на правителство моето желание, наред с важността и приоритизирането на най-важните закони, е да бъде отредено необходимото внимание за съставянето на правителство“, заяви Радев, цитиран от агенция „Фокус“.

Той посочи, че обстановката и българският народ очакват възможно най-скоро да имаме действащо, отговорно и с парламентарна подкрепа правителство.

Президентът Радев се обърна към ПП „Има такъв народ“ като посочи, че очакванията към тях ще нарастват.

„Искам да заявя, че с гласа си българските граждани отредиха изключително отговорна роля на вашата партия – и в 45-ото Народно събрание, и в цялостния политически дневен ред на страната. Предизвикателствата пред нашата страна са огромни. Това не е само усложнената към момента среда за сигурност – пандемията, а и икономическата и социалната криза, необходимостта от внасяне в срок на ефективен План за възстановяване и устойчивост. Това налага оперативно и отговорно правителство, възможно най-скоро сформирано, с устойчива парламентарна подкрепа. В това отношение – към Вас са очакванията на българските граждани“, посочи Радев.

„Преди малко на консултациите на парламентарната група на ГЕРБ-СДС дискутирахме възможността те да съставят правителство и най-вече тяхната готовност е ясно изразена. Аз не искам да се превръщам в човек, който предсказва какво ще се случи. Това ще го кажете Вие – българските народни представители в народното събрание. Ако правителството на ГЕРБ-СДС не бъде прието в българския парламент, ако изобщо бъде внесено, отговорността идва при вас. По времето на нашите консултации и аз се надявам да чуя вашите намерения, вашата готовност за съставяне на правителство, при какви условия бихте съставили правителство, каква е вашата ценностна рамка, вашите граници на компромиси. Много е важно да чуя вашия диалог, който се надявам Вие вече да водите с другите парламентарни групи, за условия и форма на подкрепа на едно такова правителство. Тази хипотеза съществува и ние в никакъв случай не можем да я пренебрегнем. Вашата роля е отговорна, очакванията към вас ще растат. Надявам се не само към вас, а към всички избраници в 45-ото Народно събрание. Надявам се те да бъдат на висотата на очакванията на българските граждани, които изпратиха в този парламент – и като отговорност към процесите, които протичат в парламента и страната, и като мъдрост, и като поведение в парламента и трибуната, и като начин на работа“, каза той.

„Вие вървите абсолютно по закон, което е дълг на президентската институция. Ние като политиеска сила също мислим да правим това – да спазваме Конституцията и законите, такива каквито са“, даде заявка зам.-председателят на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов.

Ние ще обсъдим, надявам се конструктивно, какво мислим ние в така създалата се ситуация“, каза още той.