Предизвикателствата пред страната ни са значими и те изискват съставяне по възможно най-бързия начин на отговорно оперативно управление в лицето на един нов кабинет. Този кабинет не може да бъде плод и на безпринципни коалиции, защото те само могат да задълбочат кризата.

Това каза президентът Румен Радев по време на консултациите за съставяне на правителство с „БСП за България“, предаде Агенция „Фокус“.

„Консултациите ни днес с вашата група са важни най-малко по две причини. Първата е, че хилядите български граждани, които ви подкрепиха и на тези избори, свързват с вас надеждата си за по-социална, солидарна и справедлива България.

Второто и не по-малко по важност е вашият дългогодишен опит и традиции в парламентаризма. В момента те са изключително важни за намиране на баланс между изключително амбициозният законодателен дневен ред на 45-ото Народно събрание, предвид внесените многобройни законопроекти още първия ден, и очертаването на времевия хоризонт за съставяне на правителство със солидна парламентарна подкрепа.

Тук виждам вашата роля, опит и мъдрост да търсите онези пресечни точки на приоритетите, ясни цели, и отговорност чрез активен диалог в 45-ото Народно събрание. То е гарантът, който е трябва да произведе новия кабинет“, каза още Радев.

Държавният глава подчерта, че не изключва вариантът за трети мандат и поради тази причина иска да разбере нагласите на партиите.

„Искам да се чуе вашето мнение и нагласи. Нека е ясно при тази динамична и много сложна обстановка – аз не изключвам, на база на консултациите, които водя към момента, хипотезата и за трети мандат. Ще задам този въпрос, както на вас, така и на следващите парламентарни групи. При достигане на тази хипотеза за трети мандат, каква е вашата готовност, намерения за съставяне на кабинет и диалога с другите парламентарни? Без диалог, без координация и консултации това е изключително трудна задача“, каза още Румен Радев.

На консултациите при презедента присъства лидерът на партията Корнелия Нинова, зам.-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин, Христо Проданов, Атанас Зафиров и Ирена Анастасова.