„Демократична България“ има много силен потенциал да подкрепи едно управление на промяната, да бъде сила за промяната. Реалността е, че ние се явихме на предишните избори с искане за мандат от гражданите, но те се произнесоха. Мнозинството от гражданите гласува за промяна, но възложи задачата за промяна на „Има такъв народ“

“Страшно много лъжи говорят от ГЕРБ. Борисов се появи вчера и, за да прикрие факта, че министрите му се изпокриха от парламентарния контрол, започна да лъже как са качени депутатските заплати. Това е мазна, нагла лъжа. Че сме гласували да викаме съдиите в парламента – мазна лъжа. Тези хора по нищо не показват, че разбират дълбоката морална и институционална криза, в която се намираме и в която са ни вкарали. Не разбират защо хората искат да ги разкарат“.

Това заяви в студиото на БНТ съпредседателят на „Демократична България“ и бивш правосъден министър Христо Иванов. Според него формацията е готова да участва в конструктивно усилие за формиране на правителство на промяната, но не и на всяка цена. Тази задача била дадена в ръцете на „Има такъв народ“ и в техните ръце е концепцията как точно да се случи това.

„Сложно е да се реализира всичко това нещо за промяна при сегашното разпределение на силите. Партиите на протеста с всички условности на това название нямат достатъчно и трябва да търсят подкрепа от останалите с определени негативи. Но не искам да поставям колегите от ИТН с някакви реторически изхвърляния. Парадоксът е, че ако се появи човекът с папчицата и подложи папчицата на гласуване, ще получи супер мнозинство. Невидимата коалиция на оставащите е голяма. Проблемът не е дали ще има мнозинство за кабинет, а дали ще може да разчита на стабилно мнозинство. Ще вдигнат който и да се появи с папчицата на щитовете си, но след това ще има ли кой да гласува за дълбоките реформи, които са нужни?“, заяви Иванов и допълни, че от изминалите шест парламентарни работни дни е станало ясно, че картината не е оптимистична.

„Видяхме как когато стана дума за Иван Гешев системните партии си спомниха за неясните си към прокуратурата ангажименти и се изправиха като в една фаланга да го защитават“, коментира още Иванов.

Думите му са заради решението Иван Гешев да бъде викан на всеки три месеца за отчет в парламента. Към предложението бяха прикачени и председателите на върховните съдилища. Така „тримата големи“ в съдебната система ще се явяват пред народните представители с решение на депутатите. Това вбеси и премиерът Борисов, който по време на импровизиран домашен брифинг, излъчен в национален ефир по трите големи телевизии заяви – „адвокатите на мутрите ще искат съдии да им се отчитат по дела“. Това обаче не е съвсем така – искането за викането на председателите на ВАС и ВКС бе подкрепено от така наречените „системни“ партии в НС, а освен това шефовете на върховните съдилища нямат право да коментират конкретни дела. Депутатите пък нямат право да ги питат за това.

Според Иванов Борисов изгражда около себе си жив щит за трудните времена, които го очакват.

„Борисов е разклатен, но не са разклатени основите на модела. Той може да продължи да функционира без него и Пеевски. Те бяха основни изпълнители, но не е започнал с тях. Няма намерение да приключи с тях, затова има нужда от дълбоки и системни промени. Когато премиер отказва да стъпва в парламента, отказва да отговаря на въпроси на журналисти, това значи, че властта е приватизирана. Това е основна предпоставка за системна корупция – делиш си пицата с когото си преценил, че ти е близък. Разграждането на това е основната ни цел“, категоричен бе лидерът на ДБ.

Той призна, че витае усещането за нови предсрочни избори през лятото. Но той не иска да тласка „снежната топка на очакванията“ в тази посока и призова – отговорното е да се направи сериозно усилие за излъчване на управление.

„На предишните избори успяхме да формулираме волята на суверена, който каза, че не искат ГЕРБ да ги управлява. На следващи избори е възможно да се даде отговор на въпроса каква да е промяната и на кого да се възложи обществената поръчка за ремонта на държавата. На миналите избори очевидно не му беше време на това“, коментира още Иванов.