Китайските власти възнамеряват да засилят подкрепата за Русия на фона на затягането на западните санкции срещу Москва. Това заяви в понеделник официалният представител на Министерството на външните работи на Китай Ван Венбин, цитиран от ТАСС и Агенция „Фокус“.

„Ние сме решително против използването на едностранни санкции. Китай и Русия поддържат всестранно партньорство помежду си. По въпросите на защитата на държавния суверенитет КНР и Русия ще се подкрепят взаимно“, подчерта той на редовен брифинг, в коментар за затягането на санкциите на САЩ по отношение на Москва.

По думите на дипломата, Пекин се надява, че САЩ и Русия ще установят конструктивен политически диалог и ще разрешат различията „на равна основа, на основата на взаимно уважение“.

„Едностранните санкции [на САЩ] са проява на хегемония, те предизвикват всеобщ протест“, добави Ван Венбин.

Както уточни представителят на китайското МВнР, в условията на пандемия световната общност трябва да се сплоти, за да преодолее новите предизвикателства.

„В такава ситуация е необходимо да се активизират усилията, насочени към поддържане на мира и сигурността в света“, заключи той.

Руско-американските противоречия ескалираха след тв интервю на президента на САЩ, в което той заяви, че Москва ще трябва да „плати цената“ за предполагаема намеса в американските избори, а също така се съгласи с журналиста, че Владимир Путин е „убиец“.

След това руският посланик в САЩ беше поканен за консултации в Москва, където е от 21 март.

На 15 април Байдън подписа указ за санкции срещу Москва, а на 16 април Руската федерация обяви ответни мерки.

Кремъл на свой ред посъветва американския посланик в Москва Джон Съливан да се прибере във Вашингтон за консултации със своето правителство, което той направи на 23 април.